PROJEKTI
Hutovo blato s Hrvatskom i Crnom Gorom u 'lovu' na poboljšanje turističke ponude
manager.ba/hms.ba BiH 12 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
bljesak.info

Poboljšanje turizma i turističke ponudu na prekograničnom području, očuvanje prirodne i kulturne baštine i veća svijest o njenoj važnosti, glavni su ciljevi projekta „Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia – Bosnia and Herzegovina -Montenegro 2014-2020: „Endemic pathway“ – Put Endema s akronimom ePATH, koji je danas službeno otvoren u Parku prirode Hutovo blato, javlja reporterka Hrvatskog Medijskog Servisa.

 

Direktor Parka prirode Hutovo Blato Nikola Zovko kazao je kako su se uvezali s partnerima iz Hrvatske i Crne Gore na temelju prepoznavanja prirodnih potencijala, a osobito endemskih vrsta. Naglasio je i važnost promocije kulturno-povijesnog naslijeđa i tradicije putem realizacije ovoga projekta, prenosi hms.

“Posebno nam je važan edukacijski dio projekta, a kod nas je osnova toga dijela interpretacijski centar, jednako kao i u Tivatskim solilima u Crnoj Gori, a Makarski komunalac će urediti Botanički vrt Kotišina. Krajni cilj je sve te sadržaje brendirati i uvezati u jednu zajedničku turističku ponudu”, izjavio je Zovko.

Direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko. Foto: HMS

 

Nositelj projekta je Park prirode Hutovo blato d.o.o (BiH) s partnerima Makarski komunalac d.o.o. (HR) i Javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore (MN). Ukupni proračun projekta za sva tri partnera iznosi 1.540.375,03 eura, od čega 1.309.319,00 eura predstavlja EU sufinanciranje u iznosu od 85%, dok preostalih 15% financiraju projektni partneri.

Dogradonačelnik Grada Makarske te vlasnik i osnivač tvrtke Makarski komunalac Dražen Nemčić kaže kako ovaj projekt za Makarsku, koja je, prema njegovim riječima, svjetski poznato turističko središte, vrlo značajan jer imaju u planu dignuti makarsku turističku ponudu na još jednu višu razinu.

“Cilj nam je ovim projektom prikazati brojne endemske vrste, biljne i životinjske vrste, koje možemo pronaći u našem Botaničkom vrtu u Makarskoj, kao i u Hutovom blatu i Tivatskim solilima te ih turistički evaluirati i prezentirati tako da budu svima nama na ponos”, naveo je Nemčić.

Ovo je prvi put da na lokalitetu Dinarid postoji zajednička inicijativa koja će predstaviti prirodnu baštinu i njene endeme. Implementacijom ovog projekta partneri će izgraditi novu i prilagoditi postojeću infrastrukturu. Tri lokacije u prekograničnom području bit će opremljene novim tehnologijama, te će biti instalirana prezentacija prirodne baštine kroz virtualnu stvarnost.

Foto: HMS

 

Aleksandra Ivanović iz Javnog poduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, odnosno predstavnica Tivatskih solila kazala je kako je iznimno zadovoljna što je ovaj projekt odobren jer će u okviru njega uspostaviti prvi centar za posjetitelje na području ovog rezervata prirode i proširiti razvoj turističke ponude.

“Ovaj projekt kod nas otvara jedno novo poglavlje, budući kako dosad nismo imali uvjete za organizirane turističke grupe. Stoga planiramo urediti centar za posjetitelje, prostor, multimedijalnu salu kao učionica za djecu, info centar, mokri čvor i terasu za promatranje ptica. Želimo kreirati specifične vrste ponude, obučiti zaposlenike i organiziranje kampove“, kazala je Ivanović.

Glavni cilj ovog projekta je kreiranje zajedničke turističke ponude u tri zaštićena područja kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti.

Po prvi puta posjetitelji će moći posjetiti sva mjesta koja imaju izuzetno vrijedne biljne i životinjske vrijednosti (endeme) u tri države i na taj način vidjeti najznačajnije prirodno nasljeđe područja. U sklopu projekta biti će izgrađeni i prilagođeni centri za tumačenje, interaktivni sadržaji i IT mobilna aplikacija, nabavljeni inovativni energetski učinkoviti čamci s električnim motorom pogonjeni solarnim panelima, uređene i opremljene moderne promatračnice za ptice i vidikovci. Uspjeh ovog projekta pridonijet će povećanom broju obrazovnog i novozaposlenog osoblja. Glavne ciljne skupine projekata su turisti, građani, turističke agencije i obrazovni sustav. Budući su sva tri parka smještena u blizini velikih turističkih gradova, procjenjuje se kako će velik broj turista posjetiti ovu novu zajedničku turističku rutu. 

 

Tagovi:
Povezani članci

1

2