NOVAC
Hrvatska uvodi euro: Tko će biti najveći dobitnici
manager.ba/biznisinfo.ba Regija 24 ožujka, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ministar privrede Tomislav Ćorić je istakao da uvođenje eura nije cilj sam po sebi već se radi o vrlo dobrom alatu za dugoročan ekonomski rast i razvoj.

 

Hrvatska može uvesti euro najranije 1. siječnja/januara 2023. godine, a najveće prednosti mogle bi da imaju kompanije orijentirane na izvoz u to područje.

To je rečeno na konferenciji “Jednostavno o euru” u organizaciji studentskog udruženja “Financijski klub” u Zagrebu.

– Hoće li Hrvatska ući u eurozonu 1. siječnja/januara 2023. ili godinu ili dvije kasnije, zavisi od toga kada ćemo ispuniti nominalne kriterijume konvergencije – izjavio je guverner Boris Vujčić, podsjetivši da je Hrvatska prošlog ljeta ušla u Evropski valutni mehanizam II (ERMII), prenosi Poslovni.hr.

Guverner je istakao da ERM II traži od članica da provedu najmanje dvije godine unutar mehanizma.

Ako uspije da zadovolji nominalne uvjete konvergencije tzv. kriterijume iz Mastrihta – stabilan kurs, stabilne kamatne stope, deficit budžeta i nivo javnog duga, zemlja u ERM II može da provede neograničeno vrijeme.

Osvrnuo se na istraživanje da građani kod uvođenja eura najviše strahuju od pada standarda zbog rasta cijena. Istraživanja u zemljama koje su uvele euro pokazuju da to nije opravdan strah jer su cijene u godini uvođenja eura u prosjeku porasle 0,23 postotna boda.

Ministar privrede Tomislav Ćorić rekao je da bi potencialno najveći dobitnici od uvođenja eura mogli biti izvoznici s obzirom na nestanak valutnog rizika.

Istakao je da uvođenje eura nije cilj sam po sebi već se radi o vrlo dobrom alatu za dugoročan ekonomski rast i razvoj.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - PLDD i kirurgija perifernih živaca
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Dječja ortopedija – iskustvo pacijenta
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustva pacijenata