KAMPANJA BUŠENJA
Hrvatska se nada nafti i plinu kod Kutine
Manager Regija 25 siječnja, 2024

Na području Grada Kutine na četiri lokacije u iduća tri mjeseca intenzivno će se odvijati pripremni radovi na uspostavljanju bušotina za zemni plin i naftu, a provodit će ih firma Vermilion Zagreb Exploration.

 

Njoj je dodijeljena dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u istražnom prostoru SA-07. Na području Sisačko-moslavačke županije određene su četiri lokacije za planiranje kampanje bušenja.

U slučaju pozitivnih rezultata investitor će bušotine opremiti proizvodnom opremom, testirati proizvodne mogućnosti bušotina te pokrenuti postupak privođenja bušotina proizvodnji.

 

Plinsko i naftno polje Gojlo datira od 1930. godine. U Kutini je 1938. godine izgrađena tvornica čađe Methan d.d. te je zbog opskrbe tvornice plinom izgrađen plinovod od Gojla do Kutine, čime je započela plinofikacija Kutine.

Njemačkim kapitalom osnovna firma Jugopterol 1940. godine započela je istraživanje nafte na području Gojla.

Nakon drugog svjetskog rata osnovano je poduzeće Proizvodnja nafte Gojlo. 1952. godine osnovan je Naftaplin, a kasnije su naftaška poduzeća objedinjena u novo poduzeće, Inu.

Zahvaljujući nafti i plinu Gojlo je puno prije drugih naselja pa i prije Kutine, imalo svoju struju, vodu, plin, kino, bazen … Ondje je otvorena i prva industrijska ambulanta te osnovan prvi radnički savjet u Jugoslaviji.

Plinsko i naftno polje Gojlo bilo je u proizvodnji do 1968. godine. Danas postoje samo sjećanja nekolicine ljudi na ta vremena i njihalica u središtu mjesta koja ljude podsjeća na naftašku povijest.

 

Hina / Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti