NAKON 30 GODINA
Hrvatska gradi novu tvornicu zmijskog protuotrova
Manager Regija 04 travnja, 2024

Odabran je najpovoljniji ponuđač za izgradnju tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova u poslovnoj zoni u Rugvici i kreće izgradnja prve od tri nove tvornice revitaliziranog Imunološkog zavoda, vrijedne 4.8 milijuna eura. 

 

U poslovnoj zoni u Rugvici izgradit će se nove tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova, preradu krvne plazme i proizvodnju lijekova iz nje te proizvodnju virusnih cjepiva po postojećoj (MRP) i mRNA tehnologiji, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Gradnja pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica trebala bi početi nakon ishođenja građevinske dozvole, u listopadu ove godine, a cjelokupan proces trebao bi završiti za dvije godine. Istodobno će biti u tijeku i izgradnja upravne zgrade Imunološkog zavoda i prateće infrastrukture. 

Tvornice za frakcioniranje plazme iz ljudske krvi te za proizvodnju virusnih cjepiva trebale bi biti izgrađene u razdoblju od 2025. do 2028. godine. Ukupno predviđeni iznos za izgradnju svih proizvodnih pogona Imunološkog zavoda iznosi oko 90 milijuna eura, bez PDV-a. 

Od toga za tvornicu zmijskog protuotrova namijenjeno je 4.8 milijuna eura, za pogon frakcioniranja plazme i proizvodnju lijekova oko 30 milijuna eura te za tvornicu cjepiva oko 48 milijuna eura. Oko 2.4 milijuna eura predviđeno je za izgradnju nastambi za laboratorijske i uzgojne životinje i biološki laboratorij te za upravnu zgradu tri milijuna eura.


Manager.ba
 

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti