POZITIVAN PRIMJER
Hrvatica koja je s 30 godina preuzela je tvornicu od oca, digla je na noge i zaštitila 390 radnih mjesta!
manager.ba/novac.jutarnji.hr Regija 23 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

S nepunih 30 godina u ruke je dobila veliku odgovornost. Mato Ravlić, vlasnik drvoprerađivačke tvrtke Slavonija DI iz Slavonskog Broda ponudio je direktorsku funkciju svojoj kćeri Martini koja se tek koju godinu ranije vratila sa školovanja gdje se pripremala za preuzimanje obiteljskog posla. Deset godina kasnije Martina Ravlić na čelu je vodeće tvornice za preradu drva u Slavoniji, a 2017. u izboru EY ušla je među top pet poduzetnika godine!

 

- Kada se rodite i odrastate u poduzetničkoj obitelji nekako je i logično da vam se životni planovi i ciljevi vežu u tom smjeru. Naravno da sam imala ambiciju preuzeti obiteljski posao, jer sam se u konačnici za to i obrazovala. Osim toga, moj je otac desetljećima gradio našu poslovnu obiteljsku priču, a kako je on i moj veliki uzor nije bilo dvojbe u trenutku kada mi je ponudio preuzimanje upravljanja tvrtkom – prisjetila se gospođa Ravlić događanja od prije točno deset godina jer upravo u lipnju ove godine ona slavi desetu obljetnicu uspješnim upravljanjem Slavonije DI.

Žene na čelnim pozicijama u drvnoj industriji su prava rijetkost, ali gospođa Ravlić vrlo je brzo pohvatala konce, a razvoj tvrtke krenuo je uzlaznom linijom.

Tvrtka je 2010. godine bila suočena s ozbiljnim izazovima. Uz prihod od 96 milijuna kuna generiran je i gubitak od 1.2 milijuna kuna.

U prošloj godini, pak, prihod je iznosio 114 milijuna kuna, a dobit 7.2 milijuna kuna. Dakle, iako im mnogi im nisu davali previše šansi, danas su lider u branši.

Bave se preradom drveta, proizvodnjom parketa, ljuštenog furnira, namještaja i rezanog furnira, što im je sa 75 posto kapaciteta i osnovni posao, a proizvodnjom su 100 posto izvozno orijentirani. Švicarska, Italija, Engleska, Švedska, Njemačka, Austrija – to su njihova tržišta.

- Kada sam došla na čelo tvrtke shvatila sam da svojim znanjem i iskustvom stečenim uz oca moram preokrenuti stvari. Puno mi je, doduše, pomogla i činjenica da smo imali odličnog i odanog poslovnog partnera iz Švicarske koji nam je to ostao i danas. Malo pomalo i došli smo do ciljeva koje smo si postavili. Danas u Slavoniji DI zapošljavamo 390 radnika, a cijela grupacija ima više od 1000 ljudi. Iza toga je puno rada i promišljanja. Uspjeli smo puno. Prije pet godina izgradili smo i vlastito kogeneracijsko postrojenje snage 5MW za proizvodnju električne i toplinske energije. Nakon toga investirali smo u tvornicu furnira, investirali u opremu i strojeve toliko da danas imamo možda samo jedan stroj u pilani koji datira iz 2010. Sve ostalo je novo. I, naravno, ulagali smo u zaposlenike, njihovo usavršavanje... Ukupno smo, mimo kogeneracijskog postrojenja, investirali 32,5 milijuna kuna – nabraja gospođa Ravlić, koja je svjesna da je njezina mladost tvrtki donijela i nove ideje.

- Ne samo moja, nego i cijelog tima mojih najbližih suradnika, ali i ostalih zaposlenika. Ja sam donijela svježe ideje i elan koji je možda nedostajao, ali ključno je bilo okupiti i dobar tim i te ideje i volju prenijeti na cijelu tvrtku. U početku sam se bavila svim sferama, menadžmentom, komercijalom, prodajom, proizvodnjom... Danas imamo sjajan tim, ali ja i dalje sudjelujem i u drugim segmentima tvrtke. Puno smo ulagali i u digitalizaciju i automatizaciju proizvodnih procesa, što su bili neki od prvih koraka koje sam poduzela, pri čemu sam, vođena očevim savjetima i filozofijom, pazila da nađem pravi balans između modernizacije pogona i zadržavanja radnih mjesta – objašnjava naša sugovornica, koja se zna nositi s brojnim izazovima.

Pandemija Covid 19 i njih je pogodila, no Slavonija DI niti jednog dana nije prestala s radom.

- Radili smo cijelo vrijeme, nismo otpuštali radnike, niti smo zahvaljujući gospodarskim mjerama smanjivali plaće, ali najvažnije nam je da se nitko od nas nije zarazio virusom iako smo svaki dan imali 350 ljudi u proizvodnji. Pad prodaje bio je ogroman, jer smo, dakle, u potpunosti izvozno orijentirani, pa smo najveći dio proizvodili za skladište. Ipak, uspjeli smo ostati stabilni i zadržati likvidnost, a sada se sve polako budi, krenula je i prodaja, isporuka kupcima – kaže direktorica Slavonije DI i dodaje: 'Da nije bilo gospodarskih mjera za očuvanje radnih mjesta, vjerojatno ne bismo mogli raditi toliku proizvodnju bez otpuštanja radnika'. Prihod im je u pandemiji pao za približno 28 posto, ali do kraja godine očekuju oporavak i rezultat na razini prošle godine!

- Ja sam optimist i vjerujem da će sve izaći na dobro. Još od ranije imamo plan nove investicije u tvornicu parketa i to već sljedećeg proljeća, a nadam se da će tako i biti. Otvaranje tržišta jedva smo dočekali i mi i naši partneri i to nam budi nadu. Po prirodi sam pozitivac, zadovoljna sam i sretna osoba u svim aspektima života, smatram da sam se ostvarila na svim područjima, posao, obitelj i suradnici me ispunjavaju i sjajno se nadopunjuju i iz toga crpim energiju i optimizam za vrijeme koje je pred nama – poručila je Martina Ravlić.

Povezani članci

1

2