ZANIMLJIVOSTI
Hong Kong će graditi umjetni otok vrijedan 79 mld. dolara
Manager.ba/Bljesak.info Svijet 21 ožujka, 2019
Izvor fotografije:
bljesak.info

Hong Kong planira izgraditi jedan od najvećih umjetnih otoka na svijetu, sa zacrtanom vrijednošću ulaganja od 79 milijardi dolara, objavili su gradski dužnosnici u utorak.

U sklopu projekta vrijednog 624 milijarde hongkonških dolara gradske vlasti žele nasuti zemlju oko otoka Lantaua na od ukupno 1.000 hektara kako bi riješile problem nestašice stambenog prostora u gradu, poznatom po najskupljem zemljištu u svijetu.

Nasipanje bi trebalo početi 2025. godine a prvi bi stanovnici trebali useliti u stanove 2032. godine.

S 260.000 stanova Umjetni otok bit će najskuplji infrastrukturni projekt u povijesti Hong Konga - ulaganje će biti četiri puta veće od onog u međunarodnu zračnu luku, otvorenu na Lantauu u 1998. godini.

Bit će puno skuplji i od poznatog otoka u obliku palminog drveta Jumeiraha u Dubaiju, za čiju je izgradnju utrošeno 12 milijardi dolara.

Površinom će biti gotovo tri puta veći od njujorškog Central Parka i na njemu će biti izgrađeno 260.000 stanova, od čega će više od 70 posto biti namijenjeno za pokrivanje javnih potreba za stambenim prostorom, priopćile su gradske vlasti.

Kritičari pak smatraju da je tako ogroman projekt preskup i da bi mogao naštetiti okolišu, osobito životu u moru, a mnogi izražavaju i frustraciju zbog isključivanja javnosti iz izrade planova.

''Svi su aspekti javnih službi i kapaciteta u Hong Kongu na rubu kolapsa, hoće li (projekt Lantau) koji vlada nudi kao rješenje za sve probleme zaista to i biti ili će dodatno pogoršati krizu'', pitao je na svom Facebook profilu prodemokratski zastupnik u gradskoj skupštini Eddie Chu.

Protiv gradnje prosvjeduje na tisuće građana Prema njegovoj bi se procjeni trošak projekta mogao povećati na više od 112 milijardi dolara do 2025. godine, kada se očekuje početak radova.

Vlasti planiraju izgraditi još jedan umjetni otok od 700 hektara u blizini Lantaua, ali nisu objavile nikakve pojedinosti o tom projektu kao ni o njegovoj cijeni.

Od prošle je godine otok Lantau povezan s kopnom novim mostom, najduljim na svijetu. Most povezuje Hong Kong sa susjednim Macauom i s kontinentalnom Kinom a njegova se gradnja vremenski poklopila s nastojanjima Pekinga da pojača kontrolu nad poluautonomnim teritorijima.

U međuvremenu su tisuće građana izašle na ulice prosvjedujući protiv planova gradnje umjetnog otoka. Aktivisti također upozoravaju da bi zbog velikih infrastrukturnih projekata sve rjeđi, silno popularni ružičasti dupini mogli potpuno iščeznuti iz mora oko Lantaua. 

Povezani članci

1

Tagovi:
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim