KOMPANIJE
AS Holding povećao izvoz u prvih šest mjeseci 2020. godine
manager.ba/akta.ba BiH 20 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Tržišta Hrvatske, SAD-a, Njemačke i regije Skandinavija bilježe najbolje rezultate.

 

Nakon što je u prošloj godini AS Holding ostvario rekordnu vrijednost izvoza, lider prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini je zaključno sa lipnjom/junom 2020. godine zabilježio financijski rast plasmana svojih proizvoda na inozemna tržište za dodatnih 15%. Sudeći po rezultatima izvoza u prvih šest mjeseci i ova godina bi trebala biti rekordna za AS Holding, korporaciju koja je jedna od najvećih poslodavaca u Bosni i Hercegovini. 

Treba naglasiti da je rast izvoza u prvom polugodištu tekuće 2020. veći od planiranog za 8%. 

Ponovno je otvoreno novo-staro tržište Kosova, na koje se kompanija vratila nakon ukidanja carina. Ipak, dobar početak usporio je COVID-19. 

Tržišta Hrvatske, SAD-a, Njemačke i regije Skandinavija bilježe najbolje rezultate. Promatrano po kategorijama u izvozu prednjače kava, mlinarstvo, jufke, konditoraj, te juhe, sol i začini. Uslijed pandemije, pad izvoza bilježe proizvodi koji su isključivo ili većim dijelom okrenuti prema HoReCa sektoru.

Brendovi kompanija Vispak, Klas, Solana, AC Food, AS kao što su Zlatna Džezva, Tuzlanska so, Zlatni puder, Tops, Kent  i dalje ostaju izvozni lideri a vjerno ih prate Maza, duboko zamrznuti program Sprinda, te voda Oaza. Svoj prvi prodor na inozemna tržišta ostvaruje i premium konditorski brend Mak Zara. 

 

 

AS Holding čini dodatne napore i na razne načine podržava i druge bosanskohercegovačke firme kako bi ostvarile ili pojačale izvoz, a zdrava konkurencija nas potiče da radimo još efikasnije.  

"Bosnu i Hercegovinu je potrebno brendirati kao državu u kojoj se proizvode kvalitetni i po zdravlje sigurni proizvodi. Imamo jako puno preduvjeta za to, od plodnog i čistog zemljišta, do geografskog položaja gdje se susreće zapadna i istočna kuhinja. Bosanska kuhinja je najbolji primjer susreta civilizacija a njeni brendovi su jedan od najboljih ambasadora naše zemlje i njenog bogatog nasljeđa. Članice AS Holdinga posjeduju ogromne kapacitete, a rast izvoza je pokazatelj da se dobro snalazimo i u najtežim situacijama kao što su poplave 2014. godine, COVID-19, itd. Naglasio bih da smo bili faktor stabilnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u nekoliko država regije. Učinili smo velike napore da distributeri ne ostanu bez naših proizvoda, a posebno onih osnovnih kao što su brašno, so, tjestenine, juhe, namazi i drugi proizvodi koji su sastavni dio svake trpeze", pojasnio je Vedad Halilović direktor izvoza u AS Holdingu.

AS Holding će i dalje nastaviti s otvaranjem novih tržišta i širenjem na postojećim. U fokusu ostaje Adrija regija, dok regije Centralne Europe i Sjeverne Amerike dobivaju na dodatnoj pažnji. 

U okviru AS Holdinga posluje 9 izvoznih firmi, i to 7 u diviziji hrane: AC Food, AS Jelah, Oaza, Klas, Solana Tuzla, Sprind i Vispak, te 2 članice u diviziji tekstila: Napredak Tešanj i Fortitudo Travnik. Divizija hrane trenutno izvozi direktno i indirektno u 33 države svijeta na 5 kontinenata.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce