KOMPANIJE
HIFA ulazi u novi biznis: Kupili četvrtinu konjičkog Igmana
Manager.ba/akta.ba BiH 14 listopada, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Registar vrijednosnih papira FBiH i Sarajevska bUrza registrirali su da je Muharem Ahmetlić kupac 24,7 posto dionica konjičkog Igmana koje su krajem lipnja/juna za 11,5 milijuna KM prodate na Sarajevskoj berzi.

Ahmetlić je kupovinom dionica u konjičkom Igmanu  postao drugi najveći dioničar kompanije nakon Federacije BiH koja drži 51 posto dionica. Treći najveći dioničar je ZIF „Bonus“ sa 23,28 posto dionica, a potom slijede manji dioničari.

 Podsjetimo, svoje udjele u Igmanu prodali su krajem lipnja/juna putem Sarajevske burze fondovi Bosfin i BIG-Investiciona grupa koji su imali oko 17,5, odnosno 7,2 posto dionica Igmana.

Kupac je do sada bio nepoznat jer je kupovina obavljena sa skrbničkog računa u Raiffeisen banci.

“Igman” je lider među kompanijama namjenske industrije u BiH i nalazi se među prvih pet kompanija namjenske industrije u regiji.

Krajem 2018. “Igman” je uspješno implementirao nove verzije tri međunarodna standarda upravljanja kvalitetom, i to ISO 9001:2015, zatim ISO 14001:2015, i OHSAS 18001:2007.

Za 69. godišnjicu fabrike, u ožujku/martu 2019. godine u rad je pušten novi pogon za proizvodnju pištoljske municije. Riječ je o investiciji od oko 14 milijuna KM s planiranim kapacitetom proizvodnje od 50 milijuna metaka godišnje. Također, značajnije investicije u poslovnoj 2018/19. ogledaju se u renoviranim proizvodnim pogonima, moderniziranim opitnim poligonom i laboratorijom, izgrađenim novim magazinom repromaterijala, ugrađenim prečistačem otpadnih voda, te investicijama vezanim za provedbu zakonskih mjere zaštite na radu i protupožarne zaštite.

Inače, Ahmetlić je jedan od članova porodice Ahmetlić koja upravlja HIFA grupacijom u okviru koje posluje više kompanija.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo