Maslinarstvo Hercegovini posljednjih godina doživljava pravi procvat, a uzgoj ove mediteranske kulture postao je trend i posao od kojeg se, kažu hercegovački proizvođači, može pristojno živjeti, zbog čega polja pod zasadima konstantno šire.
Berba maslina trebala bi početi idućih dana, nakon što uljare počnu s radom, a ovogodišnji plodovi bi, unatoč suši, prema riječima proizvođača trebali biti izuzetno kvalitetni.
Izvršni menadžer podruma Vukoje u Trebinju Mladen Fuštar istakao je za Glas Srpske kako je ovo bila jedna od najboljih godina za proizvodnju maslina.
- Ove godine ćemo, pored iznimno dobrog kvaliteta, imati i veće količine maslina koje su zasađene prije 14 godina i one sada dostižu svoju punu rodnost. Stabla su dovoljno zrela i velika dati veći prinos nego ranije - kazao je Fuštar.
Dodao je kako će ove godine na ovdašnjem tržištu biti dostupno više domaćeg maslinovog ulja, na čije formiranje cijene dosta utiče ručna berba koja iziskuje mnogo više vremena i novca.
- Trenutno je u našem masliniku zasađeno nešto malo više od 1.000 stabala. U narednom razdoblju idemo s pripremom terena i ubacivanjem u maslinik nekih novih sorti - rekao je Fuštar, naglašavajući kako se u ugostiteljskim objektima od ove godine može naći maslinovo ulje iz njihovog podruma.
Prema njegovim riječima, u Trebinju je prije 15 godina bilo vrlo malo stabala maslina, jer je malo tko na ovom području koristio maslinovo ulje. Međutim, povećanjem konzumacije maslinovog ulja počinje i sadnja maslina u Trebinju, koje ima idealne klimatske uvjete.
- Zanimanje za proizvodnjom maslina je sve veće. U narednom razdoblju, ne samo Trebinje, nego cijela Hercegovina trebala bi biti pod maslinama jer je to kultura koja u odnosu na vinovu lozu ne zahtijeva puno rada i brige - istakao je Fuštar, dodajući kako bočica maslinovog ulja od 0,33 litra iz njihove proizvodnje sada košta 25 maraka.
HERCEGOVINA KALIFIORNIJA
Vina su već postala brend, na red dolaze masline i smokve
Berba maslina kroz desetak dana počinje i u masliniku manastira Tvrdoš, u kojem je zasađeno 1.700 stabala.
- Za sada sav rod koristimo isključivo za potrebe manastira, a u budućnosti planiramo proširiti maslinik kako bi imali dovoljno i za prodaju - rekao je jeromonah Porfirije i dodao kako je manastir počeo podizati maslinike prije 18 godina.
Kako su masline na jugu zemlje dosta dobro rodile tvrdi i predsjednik Udruge Hercegovački plodovi Mediterana Stolac Zoran Raič. Prema njegovim riječima, suša je usporila rast i razvoj maslina, zbog čega će berba ove godine malo kasnije početi.
- Masline ove godine nisu završile poput ostalog voća i povrća, odnosno nisu uranile zbog suše. One su za to vrijeme stajale i stagnirale, nisu se razvijale - kazao je Raič.
On je istakao da se stanovnici Hercegovine masovno raspituju o uzgoju maslina, za koje, tvrdi, kako su posao budućnosti.
Za proizvodnju maslina potrebno je mnogo ruku, pogotovo kada dođe vrijeme za berbu.
- Problem je to što kod nas ima sve manje ljudi koji bi radili u maslinicima. Mnogi domaći maslinari će, upravo iz tog razloga, morati posegnuti za investicijama u novu tehnologiju i mehanizaciju, što će se sigurno odraziti i na cijenu maslina, a samim tim i ulja, kao i drugih proizvoda - kazao je Raič za Glas Srpske.
Manager.ba