PODUZETNICI
Hercegovački investitor poklanja dionice firme radnicima
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 02 prosinca, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Swisslion Group d.o.o. Novi Sad suglasno volji članova društva prenosi bez naknade (besteretno) svoje dionice u procentu od 64,309529% i broju 24.541.992, koje ima u privrednom društvu Swisslion Industrija alata a.d. Trebinje svim zaslužnim zaposlenim koji su u posljednjih 10 godina doprinijeli uspješnom poslovanju poduzeća.


Navodi se to u odluci koju je danas u Beogradu potpisao predsjednik koncerna “Swisslion” Rodoljub Drašković.

“Nalaže se Upravi Swisslion Industrija alata a.d. Trebinje da sa sindikatima sačini spisak poklonoprimaca i kriterije za raspodjelu poklonjenih akcija. Konačne spiskove svih zaposlenih koji su doprinijeli uspješnom poslovanju poduzeća treba dostaviti Skupštini Swisslion Group u roku od 30 dana od dana donošenja odluke, radi definiranja konačne liste zaslužnih primatelja dionica”, navodi se u odluci dostavljenoj medijima.

Nagrada za doprinos

U obrazloženju se navodi kako je skupština grupacije ovu odluku donijela na osnovu prijedloga Borda direktora Poslovnog sistema Swisslion Takovo uz suglasnost Predsjednika Poslovnog sistema Rodoljuba Draškovića.

“Smatramo da će Skupština Swisslion IAT, koja će imati apsolutnu većinu kapitala u poduzeću, zajedno sa upravom i rukovodstvom biti sposobni da nastave kontinuitet poslovnog uspjeha IAT. Poslovni sistem Swisslion Takovo smatra da su najvećim dijelom zaposleni doprinijeli uspjehu poslovanja ovog poduzeća, uz financijsku pomoć od strane članica poslovnog sistema Swisslion Takovo. Ovom Odlukom Swisslion grupacija nagrađuje zaposlene u Swisslion IAT ad za njihov doprinos uspješnom poslovanju”, kaže se u obrazloženju odluke.

Dodaje se da je na sastanku predsjednika Poslovnog sistema, sindikata IAT-a , uprave i rukovodstva, održanom 01.12.2020. godine, definiran zaključak – Poslovni sistem Swisslion Takovo će uspostaviti trajnu poslovnu suradnju sa Swisslion IAT ad, koja će doprinijeti daljem uspješnom poslovanju ovog poduzeća.

Međusobne optužbe

Inače, Drašković je prošlog mjeseca poručio da će povući investicijske projekte i privredne djelatnosti iz Hercegovine, jer nije došlo do promjene društveno-političkog sistema i privrednog ambijenta.

U dopisu koji je tada poslan trebinjskim medijima, Drašković je između ostalog naveo da Vladi Republike Srpske ili HET-u poklanja 64,31 posto akcija u Industriji alata, uz zakonsku obavezu da “Swisslion Group” d.o.o. Novi Sad plate 8.750.025 eura koliko je ova grupa investirala u IAT.

Tada je naveo da je rok za izjašnjavanje 15. prosinac/decembar, u suprotnom će Swisslion Group 21. prosinca/decembra 2020. godine blokirati poslovne račune IAT-a i pokrenuti zakonsku naplatu svojih potraživanja a IAT a.d. Trebinje poslati u stečaj i likvidaciju.

Predsjednik trebinjskog Gradskog odbora SNSD-a i bivši gradonačelnik Trebinja Luka Petrović poručio je nakon toga Draškoviću da prvo državi izmiri dug od 16 milijuna KM i kamate koje potiču još od vremena jeftine kupovine cjelokupne imovine “Industrije alata Trebinje” (IAT), nakon čega može da se povuče iz ove kompanije kao što je najavio.

Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako napraviti poslovni plan: Metoda 10 pitanja
VIDEO
Kako pronaći ideje za biznis?
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa