I CHARDONNEY DAJE INSPIRATIVNA VINA
Hercegovački chardonney među najboljim bijelim vinima regije
Manager BiH 28 srpnja, 2023

 

Vinarija Vukoje iz Trebinja dobro je poznata ljubiteljima vina i izvan prostora bivše Jugoslavije, prije svega po vrhunskim vrancima i žilavkama, autohtonim sortama tog dijela Hercegovine. Međutim, pažnju sve više privlače njihova izuzetna bijela vina od chardonneya iz vinograda Zasad polje uz samo korito rijeke Trebišnjice.

U pitanju su relativno nova vina ove renomirane vinarije, Chardonnay Sur Lie Premium i Bijela selekcija koja se od berbe 2018 zove Velika selekcija.

Chardonnay Sur Lie Premium 2018 druga je berba ovog vina nakon uspješne premijere iz berbe 2016. Izrazito mineralno vino nastalo je nakon hladne maceracije u trajanju od 48 sati i fermentacije na temperaturi od 17-18 C, nakon čega je odležavalo gotovo tri godine na finom talogu u bačvama od francuskog hrasta i zatim još dvije u boci.

To objašnjava boju starog zlata u čaši, te širok aromatski spektar zrelog vina. Kako se vino razvija u čaši kroz nozdrve nadiru nežni talasi bijelog voća, marcipana, začinskih nota, cimeta, vanile, te jasnih naznaka tropskog voća u pozadini. Uzbudljiv uvod postaje još impresivniji na ukusu gde do izražaja dolazi mineralni karakter, naglašena voćnost i neobična svežina za ovako kompleksno vino iz toplog podneblja.

Zasluga je to položaja vinograda posađenog na 270 metara nadmorske visine u dijelovima isušenog korita Trebišnjice. Naravno, u svemu tome ključnu ulogu igraju balans i zamamno telo spremno da iznese čak 14,7 procenata alkohola.

- Ne mogu se pomiriti s tim kako mnogi posljednjih godina doživljavaju chardonney kao sortu koja daje neinspirativna vina. Čak je u optjecaju i ona omalovažavajuća referenca "sve samo ne chardonney" kada se naručuje vino u restoranima. Za mene je to i dalje izuzetna sorta, možda i najbolja među bijelim, koja veoma dobro sazrijeva na finom talogu i u Hercegovini daje najbolje rezultate od svih internacionalnih sorti posađenih ovdje - kaže Radovan Vukoje.

Ovo je ujedno jedno od vina koje izlazi u najmanjoj seriji iz Podruma Vukoje 1982, svega 2450 boca namenjenih vrhunskoj gastronomiji prije svega. Majstorsko vino, originalan i inspirativan primjer šta sve ova popularna sorta može da ponudi.

Za razliku od njega, u vinu Velika Selekcija 2018, šardone zauzima oko 60 procenata dok ostatak čine lokalne sorte žilavka (25%) i dubrovačka malvasija (15%). U suštini ovo je jednostavnije vino za razumevanje, prijemčljivije na prvu impresiju.

Vukoje je prvu ovakvu kupažu napravio iz berbe 2007, a zatim s manjim izmenama u procentima tri sorte izbacio na tržište i berbe 2011, 2013, 2015, 2016 i sada 2018. Da se radi o vinu kojem ovaj vinar odaje posebnu pažnju vidi se i po tome što ono jedino uz Vranac Reserva nosi autorov potpis na etiketi.

- Volim kupažirati vina, eksperimentirati u podrumu. Ovo je bila moja posveta velikim vinima Friulije, talijanske vinske regije koju posebno volim. U takvim vinima osobni pečat je veoma bitan, a to Velikoj Selekciji daju žilavka i dubrovačka malvazija. Žilavka donosi mineralnost, a dubrovačka malvasija svježinu i bijelo cvijeće u aromatskom profilu. Naravno, chardonney sve to zaodijene u raskošno tijelo i finu strukturu - objašnjava Vukoje napominjući kako u oba vina veliku ulogu igra klon chardonneya VCR 10 koji je u stanju sačuvati kiseline i u toplijim podnebljima,  a koristi se i u proizvodnji čuvene franciacorte.

Sve tri sorte u ovom vinu vinificiraju posebno. Chardonney nakon dva dana maceracije na 8 do 10 stupnjeva i fermentacije odlazi na odležavanje, prvo u inoks a zatim u barik. I žilavka prolazi kroz dva dana maceracije, a malvasija oko 12 sati. Vina se poslije dvije godine kupažiraju u velikoj bačvi gdje ostaju sljubljena još pola godine prije nego se rastoče u nekih 5.000 boca.

Velika Selekcija doima se osjetno svježije od Chardonnay Sur Lie, što joj daje veliki gastronomski potencijal. Sve u svemu, dva izuzetna bijela vina koja pokazuju raskoš hercegovačkog teroara i umješnost jednog od najistaknutijih vinara u regionu.


Vino.rs / Manager.ba

 

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
MIA DRMAĆ
Mostar ima sve šanse za uspjeh
LAFAT
Lider u preradi metala i korištenju alternativnih izvora energije u BiH i regiji
BERBA URANILA
Kakva će vina doći od ovogodišnje berbe?