NOBEL CORPORATION
Grijanje na drva, pelete, struju ili plin: što odabrati?
Manager.ba BiH 27 rujna, 2017

Na šta se grije Bosanac a riječ počinje sa slovom Z?

Zdrvima.

Jeste li čuli taj vic? Znamo, glup je - ali kladimo se da ste se nasmijali.

Znamo što sigurno nije smiješno, hladno vrijeme koje nam dolazi. Iako je kraj rujna bez jakne ili vestice ujutro ne izlazite iz kuće, a kada se dignete iz kreveta osjećate koliko je hladno.

Jutarnje i večernje hladnoće u rujnu trebale bi vas podsjetiti kako je početak jeseni pravo vrijeme da počnete razmišljati o grijanju tijekom zime.

Još uvijek imate vremena u potpunosti promijeniti način na koji se grijete kada vani pušu ledeni vjetrovi.

U našoj BiH najčešći oblici grijanja su:

- plinsko grijanje/centralno grijanje,
- grijanje na drva,
- grijanje na pelet,
- grijanje na struju.

Uz svako grijanje bit će vam toplo, ali pod drugačijim uvjetima. Cijena je jedan od bitnih faktora kada uspoređujemo grijanje, a drugi je način na koji se postiže toplotni komfor. Malo smo analizirali prednosti i nedostatke svakog od njih.

Centralno grijanje u BiH: stanari zgrada osuđeni na milost i nemilost toplana

Centralno grijanje je još uvijek najčešći oblik grijanja u BiH, pogotovo u gradovima. Prema dostupnim podacima iz izvještaja Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) preko 80 posto stambenog fonda u BiH grije se upravo energijom iz sistema daljinskog grijanja.

Takav sustav osmišljen je za vrijeme bivše države, u vrijeme kada je cijena plina bila gotovo “za džabe”.

Gotovo nitko ne bira centralno grijanje u zgradi - ono jednostavno postoji. Osnovni problem kod tog grijanja je nemogućnost kontrole same temperature u vlastitom domu. Grijanje se pušta i gasi, a toplane diljem BiH u Pravilnicima o opštim i tehničkim uslovima za isporuku toplotne energije garantiraju održavanje temperature od 20 stepeni.

Jedina mogućnost regulacije je zatvaranje radijatora, ali to ne garantira niže račune jer su cijene paušalne tj. naplata centralnog grijanja vrši se po kvadratnom metru svakog stana.

U BiH ne postoji jedinstvena cijena distribuirane energije već svaka javna ili privatna kompanija sama određuje cijenu.

Prema istraživanju cijena grijanja koje je prošle godine izradio portal klix.ba, cijena grijanja preko toplane za stan od 60 kvadrata u Sarajevu iznosila je 1,5 KM za kvadratni metar što je nekih 90 KM mjesečno. Sezona grijanja najčešće počinje početkom listopada, a završava u svibnju.

Za sedam mjeseci to iznosi 540 KM.

Prednost centralnog grijanja:

- Kada se useljavate u stan u zgradi sve je već postavljeno.

Nedostaci centralnog grijanja:

- Nije moguće samostalno kontrolirati temperaturu u domu.
- Grijanje se i dalje “troši” iako ste na godišnjem odmoru tijekom sezone grijanje.
- Visoki račun za mali toplotni komfor.

Grijanje na drva: pripreme za grijanje počinju usred ljeta

Grijanje na drva najčešći je oblik grijanja u BiH u ruralnim sredinama gdje često nema plinovoda.

Na drva se u pravilu uvijek griju obiteljske kuće, a razlog tome je, uz kompliciraniju ugradnju kamina u stambene zgrade, i dodatni prostor potreban za skladištenje cjepanica tijekom sezone grijanja.

Grijanje na drva od osoba u domaćinstvu zahtijeva i veći angažman: drva treba spremati na suho nakon nabave, treba ih nacijepati i nositi u kuću.

Uz to, peći kao i kaminu treba neko vrijeme da počnu grijati hladni prostor, a naravno - ne postoji mogućnost podešavanja temperature.

Ovo grijanje nikako ne pruža dovoljni toplotni komfor domaćinstvima u kojem su svi članovi zaposleni.

To nekako ovako izgleda u obitelji s dvoje djece usred zime:

Roditelji se vraćaju nakon posla s djecom iz vrtića kući. Kako je sredina prosinca, iza 16 sati već se spušta mrak. Vani je hladno i u kući je hladno. Otac odmah po izlasku iz auta kreće po drva i loži vatru u kaminu dok ostatak obitelji po kući hoda u zimskim jaknama.

Vatra može gorjeti samo za vrijeme kada su svi budni jer je peć i kamin opasno ostaviti bez nadzora. Kuća se grije samo nekoliko sati na dan, a uz to - grije se samo jedna prostorija.

To je često dnevna soba pa se otvaraju sva vrata kako bi toplina dospjela i u ostale dijelove kuće.

U takvim situacijama najčešće stradavaju spavaće i dječje sobe u koje se nakuplja vlaga i plijesan uslijed mokrog i hladnog vremena.

Zašto se ljudi još uvijek odlučuju za grijanje na drva? Zbog cijene. Prošle sezone cijena nenacijepanog drva kretala se oko 55 KM za metar, a za iscijepana drva bilo je potrebno izdvojiti od 60 do 90 KM za metar.

Za nekih 60 kvadrata stambenog prostora, za cijelu sezonu grijanja, potrebno je oko 10 metara drva što je za cijelu sezonu od 600 do 900 KM.

Prednost grijanja na drva:

- Cijena.

Nedostaci grijanja na drva:

- Dugo vrijeme zagrijavanja.
- Nema kontrole nad temperaturom.
- Puno posla sa samim zagrijavanjem.
- Čišćenje peći i dimnjaka.
- Opasnost od požara .

Grijanje na pelet

Tamo, sredinom siječnja, kada nas svake godine “iznenade” izuzetno niske temperature mediji počinju izvještavati o navali na pelet i njihovom naglom poskupljenju.

Peleti su standardizirano oblikovani štapići proizvedeni od drvenog otpada i piljevine. Rade se pod visokim pritiskom i smatraju se apsolutno prirodnim, sigurnim i zdravim energentom koji ne proizvodi ugljični dioksid.

Peletom je puno lakše rukovati nego drvom, a peći na pelet nisu jednake onima na drva. Cijena same peći je prilično visoka - 2.500 KM naviše, a cijena peleta je 250 do 300 KM po toni kada se kupuje na proljeće ili ljeti.

Tri tone peleta dovoljne su za ugodno zagrijavanje stana od 60 kvadrata za cijelu sezonu što je 750 KM za cijelu sezonu grijanja.

Prednost grijanja na pelet:

- Ekološko grijanje bez ispuštanja CO2.
- Lakše za rukovati od cjepanica.

Nedostatak grijanja na pelet:

- Visoka cijena peći.

Grijanje na struju: jednostavno, sigurno i jeftino

Grijanje na struju neopravdano je na lošem glasu kao najskuplje. To ste možda čuli od nekoga tko koristi stare električne radijatore i grijalice.

Cijena električne energije u BiH s 0.082 po kilovat satu jedna je od najnižih u regiji što definitivno utječe na cijenu mjesečnih računa.

Električno grijanje sa sobom donosi niz prednosti. Ono je, za razliku od svih drugih nabrojenih grijanja u potpunosti podređeno korisniku.

Vrlo je lako za ugraditi, potrebno je samo rasporediti konvektore ili radijatore po potrebnim mjestima i uključiti ih u utičnice.

Za stan od 60 kvadrata na primjer potrebna su vam oko tri konvektora ili radijatora za što trebate izdvojiti nekih 600 do 700 KM.

Električno grijanje vam, baš kao ni jedno drugo omogućuje precizno postavljanje temperature, a prostor se vrlo brzo zagrijava što ga čini idealnim izborom za grijanje domaćinstva u kojem članova obitelji nema kod kuće pola dana.

U našem web shopu možete se detaljno upoznati s francuskim Atlantic konvektorima i radijatorima, a kao njihovu glavnu karakteristiku ističemo iskorištavanje sve proizvedene energije. Naime, konvektori imaju preciznu termoregulaciju i ne dozvoljavaju da se grijač ohladi.

Dodatno proizvedena električna energija uvijek se pretvara u toplotnu i ne postoje gubici topline.

Električni radijatori i konvektori su sigurni, pa ih možete ostaviti uključene i na nižoj temperaturi ako niste kod kuće.

Prednosti grijanja na struju:

- Jednostavno postavljanje.
- Čista energija.
- Bez gubitaka energije.
- Brzo zagrijavanje prostorije.
- Jeftino grijanje.

Nedostaci grijanja na struju:

- nepoznato.

Kada vas sljedeći put pitaju: Na šta se grije Bosanac a riječ počinje sa slovom Z?
Odgovorite: Zstrujom jer Bosanac zna!