KOMPANIJE
Grand prom i Vispak tržišni lideri u prodaji kave u BiH
Manager.ba/indikator.ba BiH 25 veljače, 2018

Grand Prom a.d. je tržišni lider u prodaji kave u supermarketima i drugim trgovinama i ima dvostruko veći udio od svog najbližeg suparnika, domaćeg proizvođača Vispak d.d. Visoko, pokazuje analiza Euromonitora, izvještava Indikator.ba. 

Grand prom dominira zahvaljujući snažnoj distribucijskoj mreži i stalnoj oglašavačkoj podršci. Tvrtka iskorištava veliki asortiman proizvoda od svoje matične tvrtke, Atlantic Grupe, vodećeg regionalnog proizvođača zapakirane hrane i bezalkoholnih pića, za izgradnju snažnih odnosa s ključnim lancima i nezavisnim trgovcima i osigurava vrhunsku ekspoziciju i najbolja mjesta na policama za svoje proizvode, navodi Euromonitor. 

Jedini igrači koji imaju udjele i u prodaji u trgovinama (off-trade) i na licu mjesta (barovima, restoranima-on-trade) su Franck doo i Nestlé Adriatic BH. Drugi vrlo popularni on-trade brendovi nisu zastupljeni u supermarketima i drugim prodajnim objektima kao što su su Lavazza, Julius Meinl, Marcafè, San Giusto i Hausbrandt budući da su zbog različite vrste kave popularna dva kanala: svježe mljevena kava namijenjena za pripremu u dominantnom turskom stilu i espresso kava u barovima i restoranima. 

Trgovina na licu mjesta ima bolju izvedbu u odnosu na prodaju u supermarketima i drugim trgovinama, navodi Euromonitor te dodaje da se u 2017. godini vratio pritisak na cijene kafe, te se prosječna cijena povećala kao rezultat rasta na globalnom nivou. 

- Na kraju razdoblja pregleda, nove lansirane kombinacije miješaju prepoznatljivu aromu i osjećaj turskog stila kave sa savremenim metodama pripreme instant kafe kako bi se povećala privlačnost svježe mljevene kave mlađoj publici. Ovu strategiju provodili su regionalni igrači sa značajnim interesima u svježoj mljevenoj kavi, Grand Prom ad i Franck doo, s ciljem porasta instant pijenja kave među mlađim potrošačima, primjećuje Euromonitor. 

Među novim zanimljivim proizvodima koji su se pojavili u 2017. godini analitička kuća izdavaja Franck Cremu, svježi proizvod od mljevene kave.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana