PROJEKTI
Grad Mostar implementira četiri velika europska projekta
manager.ba/akta.ba BiH 14 prosinca, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Grad Mostar u ovoj godini pokrenuo je provedbu nekoliko važnih i velikih projekata financiranih sredstvima Europske unije.  

 

Ovakve aktivnosti vjerodostojan su primjer kvalitetnog iskorištavanja bespovratnih sredstava i pomoći iz EU fondova u svrhu razvoja grada, podizanja standarda i kvalitete života svih građana te imaju za cilj približiti Mostar dobrim praksama ostalih europskih gradova, priopćeno je iz Grada Mostara.

Navodi se kako je Grad Mostar vodeći partner u projektu "COOPeR: Unaprjeđenje konkurentnosti proizvodnje maslina u programskom području  putem prekogranične suradnje", financiran od strane IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Naime, zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom, Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, Gospodarskom komorom FBiH i Maslinarskim društvom "Boka" radi se na uspostavljanju mreže maslinara, zadruga i institucija koje se bave maslinarstvom na području BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Glavni rezultat ovoga projekta je uspostavljanje "Razvojnog centra za maslinarstvo" u Mostaru, a što podrazumijeva izgradnju objekta i opremanje istog te nabavku laboratorijske opreme.

Također, nastavljena je implementacija projekta "RELOAD 2: Regionalni program lokalne demokracije na zapadnom Balkanu 2", a koji je nastavak projekta jačanja lokalne demokracije iz razdoblja od 2009. do 2016. godine, financiran od Europske unije, a koji provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda.

Iz Grada su podsjetili i na projekt "MEG: Projekt općinskog okolišnog upravljanja", koji financira Vlade Švicarske, u provedbi Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, a koji ima za cilj doprinijeti daljnjoj demokratizaciji lokalne uprave u BiH, kao i uvođenju efektivnijih i učinkovitijih javnih usluga za građane i građanke.

Ovo se planira postići kroz dijalog o politici dobre lokalne uprave, zajedno s regulatornim poboljšanjima na području usluga vodoopskrba i upravljanja otpadnim vodama, koji će u konačnici omogućiti efektivnije, pravičnije i održivo pružanje osnovnih lokalnih usluga.

Grad Mostar uključen je i u provedu projekta "PIPLS: Projekt unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini", s ciljem unapređenja pristupa ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

Projekt je trogodišnja inicijativa koju primarno financira Vlada Kraljevine Švedske, a koju provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda u suradnji s Ministarstvom financija Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom financija Republike Srpske, Uredom za razvoj i europske integracije Posavske županije, Uredom koordinatora za reformu javne uprave Bosne i Hercegovine i dva saveza općina i gradova.

U ovaj projekt Grad je uključen kao partner u sklopu komponente 1: "Pomoć JLS u uspostavi sustava za strateško upravljanje javnom imovinom", što uključuje niz intervencija kao što su transparentno knjiženje, unapređenje vještina uposlenih, definiranje politika i pravilnika za upravljanje imovinom na lokalnoj razini, komunikaciju s donositeljima odluka na višim razinama vlasti i slično.

Osim navedenih velikih projekta, Grad Mostar aplicirao je na još nekoliko poziva. Izražena je nada u pozitivan ishod i implementaciju brojnih aktivnosti na području grada, na dobrobit cijele zajednice, stoji u priopćenju.

Povezani članci

1

2

Tagovi: