POLJOPRIVREDA
Grad Čapljina: 180 poljoprivrednika dobit će subvencije za proljetnu sjetvu
manager.ba/akta.ba BiH 10 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je, uz aktivnosti predviđene Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNŽ povećala izdvajanja za poticaje u poljoprivredi.

 

Naime, Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ ta su sredstva povećana za skoro dva puta i iznose 2.000.000 KM.

Ovom raspodjelom Grad Čapljina je dobio 100.000,00 KM.

Ivan Merdžan iz gradske službe za Poljoprivredu i zaštitu okoliša za Akta.ba je kazao da je nakon uredno objavljenog  javnog poziva i obrade dospjelih zahtjeva 180 poljoprivrednika zadovoljilo uvjete i dobit će subvenciju.

"Ovaj dio sredstava namijenjen je za subvencioniranje proljetne sjetve na području Grada Čapljine kroz sufinanciranje nabavki sjemena, mineralnog gnojiva i zaštitnih sredstava. Sve se ovo čini kako bi se ublažile negativne ekonomske posljedice izazvane epidemijom koronavirusa. Svaki poljoprivredni proizvođač će dobivena sredstva utrošiti za unaprjeđenje svoje proizvodnje”, kazao je Merdžan.

Na pitanje jesu li poljoprivredni proizvođači zadovoljni financijskim izdvajanjima, Merdžan kaže poljoprivredni proizvođači nikad ne mogu biti zadovoljni s dobivenim poticajima, sredstva Vlade HNŽ su značajna ali nedostatna ako se kompariramo s okruženjem.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo