"ZABRANA PUŠENJA"
Gospodarska komora FBiH nudi pomoć svojim članovima
Manager BiH 07 lipnja, 2024

Provedba Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje počela je donošenjem Pravilnika o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, koji je 5. lipnja objavljen u Službenim novinama Federacije BiH br. 41, a stupa na snagu 13. lipnja 2024. godine. 

 

Zakon donosi značajne promjene u regulaciji pušenja u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima u Federaciji BiH, a konačno je donio smjernice i precizirao uvjete koje je potrebno ispuniti kako bi se ispoštovale zakonske odredbe.
 

Kakve promjene očekuju ugostiteljske objekte?

Pravilnik dijeli ugostiteljske objekte na one do i one sa više od 50 metara četvornih, i uvodi razliku između objekata u kojima se služi hrana i piće i isključivo piće. Po tomu se razlikuju i uvjeti koje je potrebno ispuniti prema novim zakonskim odredbama o zabrani pušenja.

Objekti površine do 50 četvornih metara u kojima se služi samo piće mogu se odlučiti hoće li objekt biti pušačkog ili nepušačkog tipa. 
Ako se dozvoli pušenje, prostor treba opremiti sustavom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku. 

 

Nije svako pušenje isto

U objektima gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duhana, te vlasnici objekata ne moraju vršiti preinake prostora.


Za vlasnike objekata većih od 50 četvornih metara u kojima se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, Pravilnik predviđa obvezne mjere  koje, između ostalog, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od 10 četvornih metara, niti veći od 20% ukupne površine prostora, opremanje prostora sustavom ventilacije i filtracije zraka; unutar pušačke zone ne smije biti postavljen šank niti se smije služiti hrana! U zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjeno korištenje tehnologije zagrijavanja duhana.

Za objekte manje od 50 metara četvornih u kojima se služi hrana i piće, pušenje je u cjelosti zabranjeno. Upotreba tehnologije zagrijavanja duhana nije zabranjena, a od vlasnika objekata se ne zahtijevaju preinake prostora.

Zakonodavac je vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavio šest mjeseci za prilagodbu poslovanja novim zakonskim odredbama. Proces će se odvijati "pod budnim okom" Federalne i županijskih uprava za inspekcijske poslove.

 

Kazne - "za svakog po malo"

Zakonom su određene i novčane kazne za one koji ne budu poštovali zakonske odredbe, čija primjena počinje nakon isteka polugodišnjeg roka prilagodbe, međutim odredbe o zabrani pušenja i kažnjavanju fizičkih osoba kreću stupanjem na snagu ovog Pravilnika.

Novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se svaka fizička osoba za kršenje odredbe o zabrani pušenja.

Provedbu zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora.

U prostorima i mjestima gdje je pušenje zabranjeno, ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

U slučaju kada osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je osobu opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od osobe da napusti prostor.

Pravne osobe suočavaju se s kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorne osobe mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM.

 

U tom procesu, Gospodarska komora FBiH stoji na raspolaganju svim svojim članovima za sve dodatne informacije i asistenciju priopćeno je iz Komore.


Manager.ba
 

Povezani članci

1

Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu