FORUM
Gospodarska komora FBiH na Balkanskom inženjerskom forumu
Manager.ba BiH 25 svibnja, 2018

U Sofiji (Republika Bugarska) je 21.05.2018. godine, pod patronatom Bugarskog predsjedavanja Vijećem Europe i u organizaciji Europskog inženjerskog vijeća, održan Balkanski inženjerski forum sa temom: Regionalna suradnja za održivost i konsolidiranu europsku perspektivu inženjerskih organizacija zapadnog Balkana. Na poziv potpredsjednika Europskog inžinjerskog vijeća gospodina Dimitra Natcheva, predsjednik Privredne komore FBiH gosp. Mirsad Jašarspahić je sudjelovao na ovom vrlo značajnom stručnom skupu, sa zadaćom da kroz prezentaciju „Inženjerske usluge u Bosni i Hercegovini" predstavi stanje inženjerskih asocijacija u Bosni i Hercegovini, te mogućnosti regionalnog povezivanja istih, kao i aktualne i buduće najznačajnije investicijske projekte interesantne za inženjersku zajednicu.

Za razliku od ostalih zemalja zapadnog Balkana Bosna i Hercegovina nema organiziranu inženjersku komoru na državnom nivou. Najznačajnije inženjerske struke kroz pojedinačne inžinjerske asocijacije, u saradnji sa Gospodarskom komorom FBiH odnosno komorskim gospodarskim sustavom, od slučaja do slučaja tj. od projekta do projekta su zastupale i inicirale ključna pitanja vezana za kvalitet, standarde i inženjerstvo generalno. U studenom 2015. godine je u Banja Luci osnovana Inženjerska komora RS, ali bez prenosa nadležnosti sa ministarstava.

Predsjednik Jašarspahić je kroz prezentaciju i panel diskusiju istakao neophodnost organizovanja regionalne (balkanske) inženjerske komore, prateći inicijativu za kreiranje EU baze inženjerskih struka i eksperata. Takva bi inženjerska komora mogla biti idealan alat za eliminaciju svih prepreka za realizaciju EU direktive za priznavanje profesionalnih inženjerskih kvalifikacija i licenci.

U Bosni i Hercegovini su nadležnosti za polaganje stručnih ispita i izdavanje dozvola za rad za fizička i pravna lica u nadležnostima entitetskih ministarstava.

Gospodarska komora FBiH poziva pojedinačna inženjerska udruženja da kroz Gospodarsku komoru osnujemo Inžinjersku komoru, koja će sve njih objediniti i zadržati samostalnost unutar Komore FBiH, a istovremeno biti izravno spojena na sektorska udruženja sa kompanijama koje i jesu generator inžinjerskih aktivnosti u gospodarstvu.

Povezani članci

1

2

Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje