TEHNOLOGIJA
Googleov asistent će do kraja godine moći pričati i razumjeti 30 jezika
Manager.ba/Klix.ba Svijet 24 veljače, 2018

Googleov glasovni asistent ove godine će biti značajno jezički unaprijeđen. Do kraja godine, kažu iz Googlea, moći će razumjeti i pričati 30 jezika, što je dovoljno da pokrije 95 posto korisnika Androida.

Kako prenose američki mediji, Google Assistant će automatski prepoznati jezik na kojem mu se neko obraća te će odgovarati na tom jeziku. Tako da, ukoliko govorite više jezika, nećete više biti ograničeni samo na jedan u razgovoru s Googleovim glasovnim asistentom.

Kada je prvi put pokrenut, Google Assistant podržavao je samo engleski jezik. Vremenom je počeo podržavati francuski, talijanski, japanski, korejski, španski i brazilski, tako da u narednih deset mjeseci ima dodati još 22 jezika u svoj sistem.

Glavni proizvođač Google Assistanta Nick Fox kazao je kako se ne namjerava zaustaviti na 30 jezika. 

Među novim jezicima koje će Google ugraditi u glasovnog asistenta već narednih mjeseci bit će danski, holandski, hindi, indonezijski, norveški i švedski.

Jezičko unaprjeđenje je veliki korak Googleovog asistenta s obzirom da su njegovi korisnici dosad morali promijeniti kompletna jezička podešavanja Android sistema kako bi bila usklađena s asistentom.

Podržavanje 30 jezika također će ojačati poziciju Google Assistanta na tržištu. Na primjer, Appleova glasovna asistentica Siri podržava 20 jezika od čega ih je devet različitih dijalekata engleskog jezika.

Povezani članci

1

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce