PROJEKTI
GIZ: U Sarajevu devet novih natkrivenih biciklističkih parkinga
manager.ba/akta.ba BiH 22 rujna, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Pilot projekt je dio GIZ regionalne inicijative na temu održive urbane mobilnosti u zemljama jugoistočne Europe financirane od strane njemačke vlade, u kojem su Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo partneri. 

 

Ministar prometa Kantona Sarajeva, Adi Kalem, predstavnica Grada Sarajevo Selma Bećiragić i GIZ menadžerica sektorskog fonda Julia Nagel obišli su radove na postavljanju natkrivenih parkinga za bicikle (lokacija Otoka) koji će biti postavljeni na devet lokacija i to:

Općina Novo Sarajevo:

  • Ispred Mašinskog fakulteta
  • Na Vilsonovom šetalištu iza zgrade Elektroprivrede
  • Ispred zgrade Pošte na Malti
     

Općina Novi Grad

  • Ispred Bazena na Otoci
  • Kod Studentskog doma Nedžarići
  • Ispred OŠ “Skender Kulenović” Dobrinja
     

Općina Ilidža:

  • Kod Doma zdravlja Ilidža
  • Ispred Prve osnovne škole ul. Mala Aleja
  • Pored rijeke Željeznice iza objekta izvora termalne vode
     

Pilot projekt je dio GIZ regionalne inicijative na temu održive urbane mobilnosti u zemljama jugoistočne Europe financirane od strane njemačke vlade, u kojem su Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo partneri. 

Zajedničko planiranje uz aktivno učešće javnosti rezultiralo je projektiranjem i postavljanjem natkrivenih parkinga za bicikla na devet lokacija u Sarajevu. Ova aktivnost je implementirana kao dio Plana održive urbane mobilnosti Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo, strateškog dokumenta, osmišljenog da zadovolji potrebe mobilnosti ljudi i privrednih subjekata u Sarajevu i okolini za boljom kvalitetom života. 

Analiza trenutnog stanja Plana održive urbane mobilnosti Sarajeva ukazala je na nedostatak parkinga za bicikle, na primjer ispred javnih institucija. Potreba za njihovom izgradnjom identificirana je tijekom radionica sa širom javnošću kao jedna od mjera za povećanje udjela biciklizma u Sarajevu. 

"Od 16.-22. septembra svake godine obilježava se Europska sedmica mobilnosti tako da je ovo odlična prilika da se promovira nemotorizirani način transporta. Cilj nam je da građane animiramo da nastave ali i povećaju svakodnevnu upotrebu bicikla kao prijevoznog sredstva te da nesmetano mogu dolaziti na posao ili obavljati obaveze u institucijama, bez bojazni da će bicikl biti ukraden ili ostavljen na potencijalno lošim meteorološkim uvjetima", izjavio je Adi Kalem, Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Prema trenutnoj situaciji s Covid-19 virusom, biciklizam postaje sve veći trend i lako rješenje za kretanje s malim rizikom od infekcije. Parkinzi za bicikla posebno su namijenjeni zaposlenicima koji biciklom mogu doći do radnog mjesta i parkirati ga bez straha od atmosferskih utjecaja, ali i potencijalne krađe jer su uglavnom sve lokacije u neposrednoj blizini video nadzora.

"Prvu gradsku biciklističku stazu koju gradimo, namjeravamo urediti i učiniti što funkcionalnijom u skladu sa europskim standardima. Pored uređene biciklističke staze, kao što su adekvatna podloga, signalizacija, biciklisti također trebaju imati i natkrivena parking mjesta za odlaganje bicikla s mini servisom", istakla je Selma Bećiragić, savjetnica za planiranje, projektiranje i analitiku Grada Sarajevo, u ime gradonačelnika Sarajeva, i dodala da BiH prijestolnica poput drugih europskih gradova treba da ima, ne samo rekreativan, već i funkcionalan biciklistički saobraćaj.

Biciklizam ima direktni utjecaji na zdravlje, životnu sredinu i na lične financije, jer aktivni načini transporta ne emitiraju štetne plinove, kardio-vaskularni sistem se čuva, a samim tim građanke i građani održavaju svoje zdravlje.

"Važno je poduzeti mjere i stvoriti dobre uvjete uspostavljanjem sigurnih mjesta za zaključavanje bicikala. Ovo je prvi korak u stvaranju sigurnog, biciklističkog okruženja u gradu. Natkrivena parkirališta planirana su uz aktivno učešće javnosti, lokalnih i međunarodnih stručnjaka, koristeći integrirani pristup planiranju. S već uspostavljenim biciklističkim rutama i postavljenim novim parkinzima, Sarajevo je definitivno stvorilo dobre uvjete da postane grad koji je orijentiran ka biciklistima. Uzbuđena sam kad vidim kako Sarajevo nastavlja svoj put prema održivijoj urbanoj mobilnosti", konstatirala je Julia Nagel, GIZ menadžerica sektorskog fonda.

Prema podacima Sekretarijata Europskog tjedna mobilnosti https://mobilityweek.eu/contact/ i Biciklističke mreže https://www.bicyclenetwork.com.au/about-us/ studije su pokazale:

Biciklizam će smanjiti troškove zdravstvene zaštite: biciklisti u prosjeku žive dvije godine duže od osoba koje nisu aktivni biciklisti  i uzimaju 15 posto manje slobodnih dana zbog bolesti.
Samo 25 minuta bržeg hoda dnevno, može da produži život i do sedam godina.
Očekuje se da će pilot projekt postavljanja natkrivenih biciklističkih parkinga biti nastavljen u bliskoj budućnosti sljedeći preporuke iz Plana održive urbane mobilnosti Kantona i Grada Sarajevo. 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti