KOMPANIJE
Francuzi glavni konsultanti komunalnim poduzećima u projektu Plava voda - Uskoro pristup sredstvima CEB-a
manager.ba/ba.ekapija.ba BiH 24 studenog, 2021
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Radi se o 2,5 mil EUR bespovratnih sredstva, koje ja za ove potrebe osigurala Švedska razvojna agencija SIDA, od kojih će po 500.000 EUR dobiti lokalna komunalna poduzeća Grada Zenice te općina Travnik, Novi Travnik i Busovača, koje su korisnici projekta RV Plava voda.

 

Konzorcij koji predvodi francuska firma Seureca iz Pariza bit će nositelj konzultantskih poslova na projektu podrške jačanja kapaciteta lokalnih komunalnih poduzeća (FOPIP) u okviru izgradnje Regionalnog vodovoda Plava voda, potvrdio je za Fenu v.d. direktora ovoga poduzeća Ernad Granić, prenio je portal Vitez info.

Radi se o 2,5 mil EUR bespovratnih sredstva, koje ja za ove potrebe osigurala Švedska razvojna agencija SIDA, od kojih će po 500.000 EUR dobiti lokalna komunalna poduzeća Grada Zenice te općina Travnik, Novi Travnik i Busovača, koje su korisnici projekta RV Plava voda.

- Francuska firma Seureca predvodi konzorcij u kojem su još tri firme iz Bosne i Hercegovine. To su Zavod za vodoprivredu Sarajevo, PTG Sarajevo i Enova Sarajevo. Suglasnost na izbor konzorcija dala je i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) – istaknuo je Granić.

Napominje da su konzultanta odabrali predstavnici lokalnih zajednica koje sudjeluju u projektu, a on se nada da će im uskoro na raspolaganju biti i sredstva Razvojne banke Vijeća Europe (CEB). Time bi, kaže, "otkočili" realizaciju cjelokupnog projekta izgradnje tog vodovoda, u kojem sudjeluju spomenute četiri lokalne zajednice iz Zeničko-dobojskog (ZDK) i Srednjobosanskog kantona (SBK).

- Federalno ministarstvo financija poslalo je ovih dana prijedlog otplatnog plana kredita, a što bi trebala biti i jedna od završnih faza do njegove efektivnosti. Nadamo se da će u narednih 15-ak dana biti omogućen pristup tim sredstvima, nakon čega bismo prema lokalnim zajednicama podnijeli i zahtjev za pokretanje eksproprijacije zemljišta na trasi vodovoda – najavljuje Granić.

Ako bi do kraja ove godine podnijeli zahtjev za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, bili bi, dodao je, zadovoljni. U tijeku je i postupak obnavljanja okolinske dozvole, o čemu je u Travniku, gdje se nalazi izvor Plave vode, prošlog tjedna održana i javna rasprava. Okolinsku će dozvolu ponovo izdavati Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Vlasnici poduzeća RV Plava voda su Grad Zenica i Općina Travnik, a predviđa se da će vrijednost projekta iznositi oko 50 mil KM. Osim grantova, za realizaciju projekta osigurani su i krediti u iznosu od po 11 mil EUR od strane EBRD-a i CEB-a.

Po planu otplate, 37,46% iznosa kredita otplatit će Grad Zenica, 6,06% Novi Travnik, 6,48% Busovača. Kao podrška projektu, s 25% otplate iznosa kreditnog zaduženja, sudjelovat će i Federalni zavod za zaštitu okoliša. ZDK će, na ime učešća Grada Zenice u tom projektu, otplatiti 17,50%, a SBK 7,50% kredita. Općina Travnik neće sudjelovati u otplati kredita, jer je dodijelila izvorište.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

Tagovi: