POZITIVAN PRIMJER
FOTO NJEMAČKI 'UBORAK': Može li Mostar ovako?
Manager.ba/bljesak.info Svijet 21 veljače, 2020
Izvor fotografije:
bljesak.info

Ako zanemarimo velike razlike između novog Audija, koji perfektno funkcionira, i starog Yuga 45, koji se stalno kvari, mogla bi se povući usporedba između famozne deponije Uborak u Mostaru i modernog odlagališta ':metabolon' u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, prenosi bljesak.info.

 

Foto: D.G.

Tekst: M.B.

Naravno, razliku između navedenih vozila je nemoguće zanemariti, tako da je usporedba iluzorna i ne vodi nikamo.

Međutim, nekad je i deponija Leppe u Njemačkoj bila klasično odlagalište otpada, a danas je ovaj centar jedno od najmodernijih odlagališta otpada u Europi i referentna točka za međunarodnu stručnu elitu u toj oblasti.

 

 

Iako je centar za odlaganje Leppe već bio jedno od najmodernijih odlagališta u Europi, percepcija na lokalnoj razini bila je negativna.

Zagađenje odlagališta i strah od štetnih utjecaja na okoliš oblikovali su sliku odlagališta u javnosti.

Odlagalište je stoga dobilo potpuno novi izgled strukturnim programom "NRW Regionale 2010". Izmjenom je odlagalište Leppe postalo istraživački i inovacijski centar ':metabolon' za, pojednostavljeno rečeno, recikliranje otpadnih materijala i prateće ekološke tehnologije.

 

 

Trebalo je postići i promjenu percepcije i promjenu slike lokacije.

To je postignuto tako što su funkcionalni procesi i procesi na samoj lokaciji razumljivi i opipljivi za mlade i stare - stvoreno je transparentno odlagalište.

Projekt ':metabolon' oslonjen je na pet ključnih točaka u zbrinjavanju i recikliranju otpadnog materijala, a sve je savršeno uklopljeno u krajolik, što je jasno vidljivo i posjetiteljima.

Zamislite li primjerice nekog turista koji će željeti posjetiti mostarsku deponiju?

Neki razred učenika koji će tamo otići kako bi odradili dio nastave?

Rekreativce koji će se provesti na čistome zraku, usred očuvanog okoliša?

Tvrtku koja će 'na marginama' Uborka proizvoditi električnu energiju iz biološkog otpada?

Istraživački centar za zaštitu okoliša? Sve čista nemoguća misija na i okolo Uborka!

Za razliku od mostarske deponije, sve navedeno i još puno toga omogućuje ova super moderna deponija, namijenjena za distrikte Oberbergischer i Rheinisch-Bergischer okrug.

Ovaj moderni ekološki centar dragocjen je doprinos zaštiti prirodnih resursa i stvaranju svijesti o doista bitnim pitanjima, čije je rješenje trebalo biti najžurnije. I uspjelo se u tome. ": metabolon je izvrstan primjer uske suradnje između gospodarstva i znanosti.

U najužoj suradnji, sudionici tog procesa na licu mjesta razvijaju optimalna i znanstveno ispravna rješenja za održivo upravljanje otpadom.

Zajedno razvijaju nove tehnološke pristupe ili optimiziraju postojeće procese i postupke.

Ovo smatram vrlo dobrim preduvjetom da ovaj kraj, zajedno sa svojim partnerima, postane uzorni model za stvaranje i kruženje dodanih vrijednosti", ocjenjuje Prof. dr. Klaus Becker iz istraživačkog i znanstvenog instituta Tehnološkog sveučilišta u Kölnu (TH Köln).

Generalno gledano, ovakva moderna i investicijski zahtjevna rješenja u ovome trenutku su za Mostar i Hercegovinu nedostižna.

Ali umjesto da i dalje vozimo stari Yugo iz kojega se puši na sve strane, moglo bi se težiti da Uborak (ili neka nova deponija) postane korektan auto srednje klase, ako već ne može najmoderniji Mercedes ili Audi.

 

Tagovi:
Povezani članci

1