KOMPANIJE
Firma iz Fojnice želi pokrenuti Maglić – namještaj za Ikeu pravit će se i u Foči
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 01 srpnja, 2018

Poslovni partner iz Fojnice, koji proizvodi namještaj za svjetski poznatu Ikeu, zainteresovan je za pokretanje pogona u Foči u kome bi, prema prvim procjenama, posao moglo da dobije više od 300 radnika.

No, prvo je potrebno obezbjediti sirovinu koje na prostoru fočanskog šumskog gazdinstva nema dovoljno. Zato bi, kaže načelnik opštine, trebalo uključiti i okolne opštine u regiji.

Inače, iako to nije rečeno, jasno je da se radi o kompaniji MS&Wood, koja je jedan od vodećih proizvođača namještaja u BiH, jer jer to jedina takva kompanija iz Fojnice koja proizvodi za Ikeu, piše BiznisInfo.

Osim za Ikeu, ova kompanija svoj namještaj izvozi i na tržišta širom svijeta i svake godine bilježi veliki rast proizvodnje. Prošle godine je imala prihode od 33,6 miliona KM. 

– Mislimo da tih kapaciteta na regiji ima. Jednom drugačijom raspodjelom, drugačijim odnosnom i drugačijim razmišljanjem o našoj zajedničkoj potrebi da zaposlimo toliki broj ljudi ne samo iz Foče nego i cijele regije, ovaj projekat je moguće realizovati, kazao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić rekao je da je priča o pokretanju  pogona za proizvodnju namještaja vrlo ozbiljna i da će za nekoliko dana o svemu izvjestiti vladu Republike Srpske.

Dodao je da bi trebalo sagledati mogućnosti šumskih gazdinstava, ali i prerađivača iz Foče i okolnih opština, čime bi se pokušalo obezbijediti dovoljno sirovine za proizvodnju.

– Ja sam lično optimista. Vladi ću predložiti ovu informaciju da je razmatra zbog prije svega ozbiljnosti investitora ili ozbiljnosti prerade koja treba da zaposli sutra toliki broj radnika, naveo je Mirjanić.

Pogon koji je planiran da se pokrene u Industrijskoj zoni Brod na Drini, gdje je nekada poslovao ugašeni drvni gigant Maglić, proizvodio bi stolice i ostali namještaj, a kompletna proizvodnja bila bi namijenjena za izvoz.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce