Farma magaraca u Zavidovićima, jedina registrirana u BiH, u narednom periodu planira dalji razvoj, a prva ulaganja odnosit će se na sadržaje etno turizma.
U toku je preuređenje ljetnikovca u restoran domaće hrane, a za kraj 2019. planirana je i gradnja etno sela.
Vlasnik farme Alen Jusupović ističe da je još rano govoriti o budućem izgledu etno sela, ali da će vjerojatno biti u duhu ruralnog turizma i tradicije tog kraja.
– Bitno je naglasiti da u ovaj projekt ulažemo vlastite prihode, tako da to ne ide brzo kao projekti sa velikim početnim kapitalom, ali ako za 10 godina vidimo san koji i budni sanjamo, bit ćemo zadovoljni i sretni.
Ukupna površina farme oko 30 dunuma ima 53 magarca
Jusupović objašnjava da su još na jako malom kapacitetu proizvodnje mlijeka, pa u jeku sezone proizvedu svega nekoliko litara.
– Od jedne magarice u prosjeku možemo dobiti 2,5 dcl, a nekada i 3 dcl mlijeka, ovisno o ispaši i sezoni.
Magaraće mlijeko je u narodu poznato kao najbolji lijek za plućne bolesti. U samom početku smo bili skeptici, ali sada smo uvjereni da je upotreba magarećeg mlijeka najbolji način prevencije i rješavanja plućnih tegoba kao što su bronhitis, astma, kašalj hripavac, kolitis.
Dodaje da mlijeko sadrži imunoglobuline, vitamine A, D i E, bogato je esencijalnim masnim kiselinama, te sadrži nizak nivo somatskih ćelija i mikroorganizama.
Također, ima 60 puta više vitamina C od kravljeg mlijeka. Zbog svega ovoga, kaže, cijena 100 ml mlijeka je 10 KM.
Ne postoji posao koji se ne isplati
Sugovornik ističe da su trenutno jedina pravno registrirana farma magaraca koja se profesionalno bavi ovim poslom.
Objašnjava da je sve krenulo kao studentski projekt kojeg su podržali GEA institut iz Banjaluke, USAID i Univerzitet u Sarajevu.
– Sa tom podrškom krenuli smo ne znajući što nas čeka. Put je zanimljiv i, malo je reći, trnovit. Od jednog magarca, šatora i psa, uz želju da se uspije, moja obitelj i ja danas smo vlasnici predivnog gazdinstva.
Kaže nam da ne postoji posao koji se ne isplati ako ga čovjek obavlja odgovorno, pošteno, hrabro i bez stresa.
Sa ekonomskog aspekta, dodaje, početna ulaganja su velika.
– Ekonomisti navode da postoje tri faktora uspjeha jednog biznisa, a to su novac, ljudi i ideja.
U našem slučaju novac nije igrao prvu i najvažniju ulogu.
Bila je to ideja, koja je okupila ljude, odnosno moju obitelj.
U petoj godini smo došli u točku pokrića što je jako brzo gledajući mnoge druge biznise i projekte.
Početna ulaganja su velika, a naša sreća je bila što smo unijeli u ovaj posao ono što smo imali od ranije – zemljište i određeni građevinski materijal.
Nabavka nove opreme
Ono što je farmi neophodno, ističe Alen, je automatizacija proizvodnje.
– Sve radimo ručno, ekstenzivnim načinom, tako da planiramo nabavku opreme koja bi nam olakšala rad kako u štalama za magarce, tako i u proizvodnji kozmetike.
Nalazimo se u prelomnom trenutku gdje se već osjeća potreba za radnim mašinama.
Jusupović kaže da poticaja za poljoprivredu ima, ali kako objašnjava, nitko ih ne donosi na tacni, već se mora “zaroviti” u nekoliko zakona, podzakonskih akata, pravilnika i uredbi.
– Počev od općinskih do federalnih nivoa, uvijek možete naći neki od programa poticaja.
Nekada to nisu poticaji koji se odnose na proizvodnju, već programi za projektne prijedloge gdje morate poznavati materiju pisanja projekata kako bi uspjeli dobiti novac.
Procedure su također komplicirane, pa je za neke potrebno predati desetak zahtjeva po raznim osnovama.
Naravno, za skoro svako uvjerenje ili potvrdu koju izdaje država morate platiti administrativnu taksu.
Kozmetika na bazi magarećeg mlijeka uskoro u trgovinama
Na farmi u Zavidovićima kozmetika se na bazi magarećeg mlijeka, odnosno kreme, sapun, šampon i balzam za usne, do skoro proizvodila u kućnoj izradi.
– Već nekoliko dana smo pravno registrirani i za taj posao, tako da od idućeg tjedna kozmetiku šaljemo u Institut u Sarajevu gdje će se uraditi sve potrebne analize kako bi se naša kozmetika zakonski mogla naći na policama.
Jusupović otkriva da je u planu i proširenje palete proizvoda, što će sve biti certificirano.