KONTROVERZA
Facebook kažnjen cifrom koju zaradi za sedam minuta
Manager.ba/PoslovneNovine Svijet 13 srpnja, 2018
unsplash.com

Facebook se suočava sa prvom novčanom kaznom zbog toga što nije onemogućio firmi Cambridge Analytica da dođe do informacija sa profila korisnika te društvene mreže.

Nadležni ured britanske vlade, koja je istraživala skandal, priopćila je da namjerava kazniti Facebook sa 500.000 funti (663.000 dolara) zbog loše zaštite podataka.

To je maksimalna kazna koju povjerenik za informacije može naplatiti zbog kršenja britanskih zakona o privatnosti podataka.

Kazna od pola milijuna funti je mali iznos za Facebook koji, prema prijavljenih 11,97 milijardi dolara zarade u prva tri mjeseca ove godine, taj novac generira grubo svakih sedam minuta.

Ipak, to će biti prva opipljiva kazna za kompaniju zbog skandala, koji joj je ugrozio reputaciju i zbog kojeg je njen izvršni direktor Mark Zuckerberg svjedočio u travnju u Kongresu SAD o podacima korisnika koje je kompanija učinila dostupnim trećim licima.

Krajem svibnja je svjedočio i u Europskom parlamentu gdje se i izvinio zbog načina na koji je Facebook korišten za proizvodnju lažnih vijesti i miješanja u izbore.

Facebook je priopćio da je britanska kompanija Cambridge Analytica, kompanija koja je savjetovala američkog predsjednika Donalda Trumpa u izbornoj kampanji 2016. godine, došla do osobnih podataka 87 milijuna korisnika.

Cambridge Analytica, koja je u svibnju prestala raditi, priopćila je da je došla do podataka samo 30 milijuna ljudi.

Povezani članci

1

2