KOMPANIJE
Fabrika cementa Lukavac investira novih 4,5 milijuna KM
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 28 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ovo ulaganje podrazumijeva investicije u unapređenje tehnologije koja se koristi pri upotrebi alternativnih goriva.

 

Fabrika cementa Lukavac ove godine provodi investicione aktivnosti vrijedne 4,5 milijuna KM. Daniel Maschtovský, član Uprave i izvršni direktor za financije ove kompanije, za BiznisInfo pojašnjava o kakvoj se investiciji radi.

Inače, ove godine su otvorili još jednu modernu betonaru u Istočnoj Ilidži, što je treća Lukavac Beton podružnica.

Kompanija nije osjetila prevelike posljedice krize izazvane pandemijom, zato što su se dobro pripremili i organizirali. Prihodi u prvoj polovini ove godine su na nivou onih iz istog perioda lani.

Najavili ste investiciju od 4,5 milijuna KM u 2020. godini. O čemu se radi?

– Fabrika cementa Lukavac u 2020. provodi svoje investicijske aktivnosti u skladu s planom koji je usvojen prošle godine. Da, 4,5 milijuna KM ulažemo u ovoj godini. Ulaganja su prvenstveno usmjerena u projekte energetske efikasnosti, što zapravo znači da smo neprestano usmjereni na povećanje udjela alternativnih goriva u našoj proizvodnji.

Daniel Maschtovsky, izvršni direktor za finansije Fabrike cementa Lukavac

 

Ovo podrazumijeva investicije u unapređenje tehnologije koja se koristi pri upotrebi alternativnih goriva. Na ovaj način uveliko štedimo troškove za nabavku dodatnih energenata.

To najbolje ilustriraju podaci iz 2019. u kojoj smo utrošili 35.000 tona alternativnih goriva, a potrošnju uglja smo smanjili za oko 20.000 tona. Pri tome smo proizveli preko 450.000 tona cemenata. Sve su to vrlo značajne uštede, ali se istovremeno postižu bolji efekti u odnosu s našom okolinom i u samom proizvodnom procesu.

Također, ulažemo intenzivnije i u naš drugi segment poslovanja, proizvodnju betona. Ove smo godine otvorili još jednu modernu betonaru u Istočnoj Ilidži, što je naša treća Lukavac Beton podružnica. Instalirali smo i reciklažno postrojenje za preradu ostataka betona s gradilišta, te izvršili BIM digitalizaciju betona koje proizvodimo.

– Time nastavljate ulaganje u modernizaciju poslovanja i projekte iz oblasti energetske efikasnosti i ekologije. Koliko ste do sada investirali u nove tehnologije i koliko je to doprinijelo vašem dobrom poslovanju?
Naša poslovna strategija se temelji na stalnoj modernizaciji poslovanja i tehnologija koje se koriste u suvremenoj cementnoj industriji. Želimo biti ispred drugih i već smo postigli da nas smatraju jednom od najmodernijih cementara u regionu ali i mnogo šire.

Naše investicije od privatizacije do danas iznose preko 120 milijuna eura. Ulaganja su se pokazala apsolutno opravdanim i iz godine u godinu bilježimo kako rast proizvodnje tako i vrlo dobre poslovne rezultate. Zahvaljujući navedenim činjenicama kvaliteta našeg cementa je na vrhunskom nivou, a zadovoljstvo naših kupaca i partnera to svakako dokazuje.

Pored ulaganja u tehnologiju, značajna sredstva investiramo u edukaciju i usavršavanje naših kadrova, jer bez kvalitetnih i obrazovanih uposlenika ne mogu se ostvariti planirani rezultati.

Moderna postrojenja koja posjedujemo su ujedno odlična baza za bavljenje naučno-istraživačkim radom, što koriste naši uposlenici, studenti, profesori-istraživači.      

Prošle godine Fabrika cementa Lukavac proizvela je rekordnu količinu cementa. Koliko je poslovanje ove godine otežano zbog ekonomske krize izazvane koronavirusom i očekujete li ipak nastavak pozitivnih trendova?
– Ekonomska kriza izazvana koronavirusom pogodila je sve nas, i građane i poslovne subjekte. Fabrika cementa Lukavac ne osjeća još uvijek prevelike posljedice, upravo zato što smo se dobro pripremili i organizirali.

Nismo obustavljali proizvodnju, svi radnici su u istom broju kao i prije pojave pandemije i iskreno se nadamo da ćemo uspjeti održati pozitivan trend do kraja ove godine.

Za prvih 6 mjeseci 2020. nismo imali veći pad prihoda, na istom smo nivou kao i 2019. Optimistični smo i uložit ćemo sve napore da ostane tako. A krajnji cilj nam postignemo planirani maksimalni udjel alternativnih goriva u našoj proizvodnji, tj. 70 posto.

Kakvi su budući planovi za razvoj poslovanja i investiranje?
– Planove daljeg razvoja i ulaganja sprovodimo zacrtanom dinamikom, ali ćemo ih detaljnije analizirati u trećem kvartalu 2020., jer nam to nameće novonastala situacija. Dosta toga ovisi o budućim kretanjima na domaćem i regionalnom tržištu.

Sigurno je da ćemo nastaviti s ulaganjima i u narednim godinama, a ekološki projekti i povećanje energetske efikasnosti su i dalje u našem fokusu. Zbog ove krize kao društveno odgovorna kompanija donijeli smo odluku da našim donacijama potrebne opreme  pomognemo medicinskim ustanovama u Lukavcu i Tuzli.

Povezani članci

1

2