SAVJETI
Evo zašto trebaš kreirati “mapu inspiracije” prije sljedećeg kreativnog projekta
manager.ba/ultra.ba 30 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
ultra.ba

Jedan od najtežih dijelova, u pokretanju bilo kojeg projekta, bilo da je riječ o umjetnosti, dizajnu ili fotografiji, je odlučiti kako će izgledati. Koja je tvoja kreativna vizija? Kako ćeš tu viziju prenijeti drugima? Možda to pokušavaš da shvatiš samostalno ili moraš podijeliti svoje ideje s drugima. U svakom slučaju, postoji jedan alat, koji može pomoći – mapa inspiracije.

 
 

Šta je mapa inspiracije?

Mapa inspiracije je zbirka ideja izraženih kroz slike. Elementi uključeni na mapi inspiracije (bilo da su to analogni ili digitalni) trebali bi ponuditi uvid u tvoje vizuelne uticaje i viziju projekta. Boja, tekstura, fotografija i ilustracija su samo neke od mogućnosti, a ovi detalji su često uređeni kao jedna kompozicija.

Foto: Pinterest

 

Evo zašto trebaš napraviti “mapu inspiracije”

Ako imaš volju da uložiš vrijeme, mapa inspiracije može biti moćan kreativni alat za lične napore ili po nalogu klijenta (ili tima).

Mapa inspiracije pomaže destilaciji ideja, koje imaš u glavi.

 

Foto: Pinterest

 

Bombardirani smo bezbrojnim slikama svaki dan – naši utjecaji i nadahnuća ne poznaju granice. 

Iako je to uzbudljiva perspektiva, ovo može biti izazov kada pokušavaš da usavršiš nekoliko ideja za projekt. 

Ako staviš različite elemente dizajna zajedno i vidiš kako funkcioniraju, možeš donositi odluke o kreativnom pravcu. 

A sve ovo radiš prije nego što počneš projekt, imatćeš najvažnije aspekte prije nego što kreneš suviše duboko, pa je teže napraviti promjene.

Ako radiš s klijentom ili kao dio tima, mapa inspiracije pomaže drugima da vide kako razmišljaš.

Foto: Pinterest

 

Komunikacija je ključna za svaki uspješan projekt.

Mapa inspiracije je element, koji će ljudima pomoći da shvate što mogu vizualno očekivati ​​i suštinu onoga što pokušavaš postići projektom.

Možete zajedno pokrenuti dijalog – da li se tvoja vizija uklapa u ono što drugi misle? Ako ne, možda će tvoj izbor slika educirati i informirati, kako bi svi bili suglasni.

Iznad svega – zabavno je kreirati mapu inspiracije!

Foto: Pinterest

 

Koliko puta gledaš fotografiju ili umjetničko djelo i otkriješ da inspirira nove načine razmišljanja? Prilikom odabira fotografija, šanse su da ćeš dobiti ideje, za koje čak ne misliš da su ti potrebne.

Pronalaženje inspiracije i povezivanje je uzbudljivo – ima toliko mogućnosti – i zabave.

Kreiranje mape inspiracije, ne bi trebalo da bude naporan posao. Ako se ne zabavljaš, zapitaj se zašto. Možda to znači, da moraš ponovo razmotriti pravac odabranog projekta.