SAVJETI
Evo koliko trebate vježbati ako većinu dana sjedite
manager.ba/akta.ba BiH 01 rujna, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Znamo da sjedenje satima nije dobro za nas, ali novo istraživanje otkrilo je koliko bi trebali vježbati da bi suzbili negativne učinke koje može izazvati sjedenje.

 

Otprilike 40 minuta dnevno umjernog do napornog vježbanja dovoljno je da za uspostavljanje ravnoteže nakon 10 sati sjedenja, iako svaka vježba ili čak samo stajanje u određenoj mjeri pomažu.

To su rezultati meta analize nastale na temelju devet prethodnih studija koje su obuhvatile ukupno 44,370 osoba iz četiri države.

Analiza je utvrdila da je rizik od smrti među onima sa “sjedilačkim” stilom života porastao kada se smanjilo vrijeme utrošeno na umjerene i intenzivne fizičke aktivnosti.

Drugim riječima, umjereno intenzivne fizičke aktivnosti kao što su bicikliranje, šetanje i slično mogu smanjiti rizik od prerane smrti kod osoba koje dugo vremena sjede.

Neki od načina koji vam mogu pomoći da budete fizički aktivniji uključuju i hodanje stepenicama umjesto korištenje lifta, igranje s djecom i kućnim ljubimcima, meditaciju, jogu, plesanje, obavljanje kućanskih poslova, vožnju bicikla i slično, prenosi Science alert.

Ako ne možete odmah izdržati 30-40 minuta umjerenog do intenzivnog vježbanja, istraživači savjetuju da počnete s manjom minutažom.

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce