TRŽIŠTA
Evo kojim putem bh. proizvodi ulaze na tržište Azije
Manager.ba/Biznisinfo.ba BiH 17 studenog, 2017

Bosna i Hercegovina i Azerbejdžan u narednom periodu će unaprijediti ekonomsku suradnju u raznim sektorima. Osim toga, dvije zemlje bi mogle poslužiti jedna drugoj kao ulazna vrata za tržišta EU, odnosno Azije.

Ovo je potvrdio Rufat Mammadov, šef Azerbejdžanske fondacije za izvoz i investicije (AZPROMO).

– Azerbejdžanski proizvodi mogu biti jednostavno plasirani na tržište Europske unije zahvaljujući suradnji s kompanijama iz BiH, koja ima ugovor o slobodnoj trgovini s EU, rekao je Mammadov za azerbejdžansku agenciju Trend, prenosi BiznisInfo.

Dodao je da, Azerbejdžan, s druge strane, može ponuditi kompanijama iz BiH da plasiraju svoju robu na tržište CIS zemalja sa kojima Azerbejdžan ima slobodnu trgovinu.

To znači da je ovo pitanje od obostranog interesa, rekao je Mammadov. Dodao je da su dvije strane još u ranoj fazi pregovora o bilateralnim odnosima, ali da ima veoma mnogo mogućnosti. 

Poslovni krugovi dvije zemlje su zainteresirani za širok aspekt suradnje, prvenstveno u oblasti građevinarstva, automobilske industrije, poljoprivrede, prehrambene i tekstilne industrije, potom industrije namještaja itd.

CIS zemlje obuhvaćaju regiju centralne Azije, ali i istočne Europe. To su Rusija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, Kirgistan, Armenia, Bjelorusija, Ukrajina, Gruzija i Moldavija.

– Azerbejdžanske kompanije iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane i prerađivačke industrije već rade u BiH. To su tradiocionalni sektori za BiH i Azerbejdžan. Također, surađujemo u sektoru proizvodnje namještaja. Veliki su izgledi za uspostavljanje suradnje u tekstilnoj industriji koja se sada aktivno razvija u Azerbejdžanu, a u kojoj BiH također ima vještine, rekao je Mammadov.

Povezani članci

1

2

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo