POTPORA ZELENOJ ENERGIJI I POTROŠAČIMA
Europu čeka reforma tržišta električne energije
Manager BiH 15 ožujka, 2023

Europska komisija (EK) predložila je reformu tržišta električne energije u Europskoj uniji (EU), kako bi se ubrzao rast obnovljivih izvora energije i postepeno ukinuo plin, a računi potrošača postali manje ovisni od promjenjivih cijena fosilnih goriva.

 

"Cilj reforme je i bolja zaštita potrošača od budućih skokova cijena i potencijalne tržišne manipulacije, a učinit će industriju EU čistom i konkurentnijom“, obznanila je Komisija. 

Energetska kriza, potaknuta invazijom Rusije na Ukrajinu, stvorila je potrebu brzog prilagođavanja tržišta električne energije, kako bi se podržala zelena tranzicija i potrošačima energije, domaćinstvima i poduzećima ponudio širok pristup obnovljivoj i nefosilnoj električnoj energiji.

Predložena reforma treba smanjiti utjecaj fosilnih goriva na račune potrošača za struju te osigurati nižu cijenu obnovljivih izvora energije.

EK smatra kako će predložena reforma potaći otvorenu i fer konkurenciju na europskim veleprodajnim energetskim tržištima kroz povećanje transparentnosti i integriteta tržišta.

"Reforma za cilj ima i poticanje stabilnosti cijena smanjenjem rizika od neuspjeha dobavljača“, navela je EK i dodala kako reforma obvezuje države članice uspostaviti opskrbljivače u krajnjoj instanci, tako da nijedan potrošač ne ostane bez električne energije.

Reforma, kako su poručili iz EK, treba da pruži veću zaštitu ugroženim potrošačima i omogući državama članicama proširiti regulirane maloprodajne cijene na domaćinstva i mala i srednja poduzeća u slučaju krize.

„Prema prijedlogu, pravila o podjeli obnovljive energije se također mijenjaju. Potrošači će moći investirati u solarne i vjetroparkove i prodavati višak solarne energije na krovovima susjedima, a ne samo svome dobavljaču“, navodi se u priopćenju EK.

Kako bi stupio na snagu, prijedlog reforme trebaju odobriti zemlje članice EU i Europski parlament.

Manager.ba
 

Povezani članci

1

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - Liječenje prijeloma i ozljeda kralježnice
NOBEL CORPORATION
Kako je Tornado izbrisao sramotni grafit u Mostaru
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti