EU GRANTOVI
EU4Business: 1,6 milijuna KM za podršku poljoprivrednoj proizvodnji u BiH
Manager.ba/akta.ba BiH 08 srpnja, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Projekt EU4Business, koji financira Europska unija u Bosni i Hercegovini, a u okviru kojeg UNDP provodi aktivnosti vezane za sektor poljoprivrede i prehrane te ruralni razvoj, početkom veljače tekuće godine objavio je prvi javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške poljoprivrednim gazdinstvima (primarna proizvodnja).

Ukupno 93 projektna prijedloga su se prijavila na ovaj poziv, nakon čega je komisija izvršila bodovanje istih i odabrala 10 najperspektivnijih.

Tako će poljoprivredna gazdinstva iz Gradačca, Pelagićeva, Šamca, Bijeljine, Kozarske Dubice, Prnjavora, Livna, Prijedora, Odžaka i Han Pijeska imati priliku raditi na modernizaciji proizvodnje, povećanju produktivnosti poljoprivrednih gazdinstava i jačanju konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u procese primarne proizvodnje, unapređenje kvaliteta proizvoda, higijene i sigurnosti hrane, te uvođenju dobrih praksi u upravljanju prirodnim resursima i zaštiti okoliša, kao i otvaranju novih tržišnih mogućnosti.

Prijaviti su se mogla fizička lica, obrti/poduzetnici, zadruge i poduzeća koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom u uzgoju voća, povrća, vinove loze, žitarica i uljarica kao i proizvodnjom mesa i mlijeka.

Ukupna raspoloživa sredstva za financiranje podrške investicijama na poljoprivrednim gazdinstvima su iznosila 1,618,000 KM KM dok će kroz 10 projekata biti podržane investicije ukupne vrijednosti 2,956,000 KM, od čega će EU financirati 1,618,000 KM dok će korisnici financirati 1,338,000 KM.  

UNDP kroz projekat EU4Business će do kraja godine objaviti još dva javna poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačima, gdje će prvi (objava kraj srpnja 2019.) biti namijenjen za podršku prerađivačima dok će drugi (objava prosinac 2019.) biti namijenjen za podršku malim poljoprivrednim proizvođačima putem provođenja lokalnih razvojnih strategija.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo