USLUGE
EU razmatra snižavanje cijena roaminga sa zemljama Zapadnog Balkana
Manager.ba BiH 20 listopada, 2017

Europska komisija razmatra smanjenje troškova roaminga za Zapadni Balkan, nakon što su zemlje kandidatkinje za ulazak u EU tražile da se ukinu takse.

Europska komesarka zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel zatražila je od službi Europske komisije da izrade smjernice za smanjenje cijena roaminga između EU i Zapadnog Balkana, izjavio je za BIRN glasnogovornik Europske komisije.

Gabriel je prva koja je objavila inicijativu u srijedu na radnom sastanku s ambasadorima EU iz šest zemalja Zapadnog Balkana, naglašavajući da je digitalna integracija Balkana njen prioritet.

"Komisija je već podstakla mobilne operatere da usklade stope roaminga s osnovnim troškovima prekograničnog protoka podataka u regiji", priopćeno je iz Europske komisije.

Ipak, nije rečeno kada bi troškovi roaminga mogli biti ukinuti.

Za Norvešku, Lihtenštajn i Island ovaj proces je trajao 10 godina. Naplata usluge roaminga između EU i ovih zemalja ukinuta je 15. lipnja ove godine, a ovaj čin je bio ocijenjen kao pozitivan u ostvarivanju korisničkih prava. Balkanske zemlje kandidatkinje su ubrzo poslije toga uputile zahtjeve da se pravilo proširi i na njih.

Povezani članci

1

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti