INVESTICIJE
EU objavila plan za razvoj obnovljive energije vrijedan 221 mlrd USD
manager.ba/klix.ba 19 svibnja, 2022

Evropska komisija najavila je ulaganja u iznosu od 221 mlrd USD u namjeri da poboljša obnovljive izvore energije sa 40 na 45% do 2030. godine, u pokušaju da EU postane nezavisna od ruskih hidrokarbona.

 

Ovo će biti ubrzavanje našeg Evropskog zelenog dogovora. Danas podižemo našu ambiciju na još jedan nivo kako bismo bili sigurni da ćemo postati nezavisni od ruske energije što je prije moguće - rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen novinarima u jučerašnjem obraćanju.

Prijedlozima Komisije bi se ukupni kapaciteti EU za proizvodnju obnovljive energije povećali na 1.236 GW do 2030. godine, uz veće oslanjanje na solarnu i energiju biometana, kao i ubrzanu elektrifikaciju evropske industrije.

Kao dio plana, Von der Leyen je obećala da će se ubrzati izdavanje dozvola za razvoj infrastrukture postrojenja obnovljive energije od trenutnih šest do devet godina koliko je potrebno da vjetroturbine dobiju dozvole, na jednu godinu.

REPowerEU plan predlaže udvostručavanje trenutnih solarnih fotonaponskih kapaciteta EU do 2025. godine, na više od 320 GW napajanja, te kupno 600 GW do 2030. godine.

Predložene mjere također predviđaju postepenu obavezu postavljanja solarnih panela na krovovima zgrada.

Korištenje solarne energije zamijenilo bi upotrebu 9 milijardi kubnih metara prirodnog gasa do 2027. godine.

Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti