MODA
Emporio Armani s etiketom 'Made in Bosnia'
Manager.ba/Bljesak.info BiH 19 veljače, 2019
Izvor fotografije:
unsplash.com

Osim za svoje potrebe, brojni domaći proizvođači rade za inozemne tvrtke. Nedavno je na strano tržište tvrtka Kismet iz Doboja Istoka počela s izvozom odijela talijanskog brenda Emporio Armani, ali s etiketom “Made in Bosnia”.

I jedina to radi u regiji.

Šiva odijela za kupca koji je sinonim za visoku i skupu modu.

Dokaz je to da i bh. tvrtke mogu biti dio konkurencije na stranom tržištu.

Odijela talijanskog brenda “Emporio Armani” s etiketom “Made in Bosnia” našla su se na europskom tržištu zahvaljujući tvrtki iz BiH.

 

Počelo obiteljskim obrtom

Ova tvrtka počela je s radom prije dva desetljeća kao obiteljski obrt.

S godinama je rasla, širila kapacitete...

Tvrtka danas zapošljava više od 300 radnika, koji šivaju obična te skijaška odijela, bavarsku narodnu nošnju, a sve za tržište Austrije i Njemačke.

Posljednje dvije godine suradnja se proširila i na Italiju.

“Vjerovali smo da možemo nešto napraviti u mjestu gdje živimo, u Maloj Brijesnici u Doboju Istoku. Suludo je da se odlučite raditi najzahtjevnije proizvode za svjetsko tržište, ali, evo, sve je moguće”, kazao je Alen Karić, vlasnik tvrtke Kismet, koju je izgradio s roditeljima.

“Razvili smo proizvodnju talijanskih muških odijela za Armani. Iza nas su dvije godine velikog odricanja”, kazao je Karić.

A da jedno odijelo za talijansku modnu kuću nije lako sašiti, govori činjenica da ono zahtijeva 350 operacija i 35 vrsta glačanja.

Sve to uz najsuvremenije strojeve.

 

Zahtjevan posao

“Radim na šivanju ovratnika. Zahtjevno je i teško, ali uspijevamo”, rekla je Edita Hodžić, krojačica.

Materijali za Armanijeva odijela dolaze od ove modne kuće, a sve mora biti savršeno i precizno skrojeno da bi, nakon kontrole, išlo na tržište.

“Potrebno je uraditi dobru pripremu, a slijede krojenje, proizvodnja i glačanje. Svi segmenti su jako bitni. Nužni su dobri materijali, svi segmenti koji se ugrađuju u odijelo, ono što kupac ne vidi i nalazi se ispod postave”, kazao je Dino Mrkanović, koji radi pripreme.

I tako se kroji već 150 odijela s oznakom ove svjetski poznate modne marke.

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo