DRŽAVE SVIJETA
E to su poticaji! Japan pripremio paket gospodarskih mjera vrijedan 121 milijardu dolara
Manager.ba/novac.jutarnji.hr Svijet 06 prosinca, 2019
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

Japanska vlada usvojila je u četvrtak paket fiskalnih mjera u vrijednosti 13.200 tisuća milijardi jena (121 milijardu dolara) kako bi potaknula slabašan gospodarski rast.

 

Tokio želi "15-mjesečnim proračunom" spriječiti slabljenje potražnje zbog nedavnog podizanja stope PDV-a, posustajanje gospodarskog rasta pod utjecajem međunarodnih trgovinskih sporova i očekivano usporavanje aktivnosti nakon Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara koje će se iduće godine održati u Tokiju.

Cilj je oživjeti gospodarstvo poticanjem bezgotovinskog plaćanja i poboljšanom spremnošću države za eventualne prirodne katastrofe, poput one koju je u listopadu prouzročio tajfun Hagibis, usmrtivši više od 90 ljudi.

Mjere uključuju i financiranje obnove područja opustošenih tajfunima.

Vlada je "sastavila snažan paket" kako bi omogućila uspješnije prevladavanje rizika gospodarskog pada, rekao je premijer Shinzo Abe na sastanku s vladinim dužnosnicima i zastupnicima vladajuće stranke.

Japansko gospodarstvo poraslo je u tromjesečju od srpnja/jula do rujna/septembra mršavih 0,2 posto zbog slabe osobne potrošnje.

To znači da su Japanci pokazali nesklonost potrošnji i prije podizanja stope poreza na dodanu vrijednost s osam na deset posto, vjerojatno i zbog stagnacije plaća.

Japanska središnja banka snizila je u listopadu procjenu gospodarskog rasta u tekućoj financijskoj godini koja završava u ožujku 2020. za 0,1 postotni bod, na 0,6 posto, podsjeća dpa.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti