NAKON VIJESTI S MAJEVICE
Dug je put od otkrivanja litija do početka eksploatacije
Manager BiH 18 listopada, 2023

 

Na planini Majevici na sjeveru Bosne i Hercegovine otkriveno je nalazište litija. Istraživanja je radila švicarska tvrtka Arcore AG koja je, pored litija, pronašla i značajne količine magnezija, kalija i bora.

 

Švicarski Arcore AG pronašao je na obroncima Majevice nalazišta značajnih količina mineralnih sirovina među kojima je i litij. Iako iz ove kompanije nisu htjeli pred kamere, u ranije izdatom prioćenju kažu kako su ova istraživanja trajala od 2018. godine, izvijestio je BHRT.

– Licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina dobili smo 2018. godine, a od 2020. do 2022. godine uslijedile su tri intenzivne faze istraživanja. Mineralski sadržaj ležišta, koji se istražuje u posljednje četiri i pol godine, sadrži značajne količine litij-karbonata, magnezija, kalija i bora – kazali su.

Samo spominjanje litija uznemirilo je ekologe zbog informacija kako njegovo iskopavanje i rudarenje može ostaviti značajne posljedice na životnu sredinu.

Iz Općine Lopare ističu kako je istraživanje Arcorea treće u posljednjih dvadesetak godina i samo istraživanje ne znači kako će do otvaranja rudnika doći. Uz to, kako navode, javnosti još nisu predstavljeni ni službeni rezultati samog istraživanja.

– Istraživanja nisu ni štetna, niti znače otvaranje rudnika i do otvaranja rudnika od završetka istraživanja do eventualnog otvaranja rudnika protiče sigurno nekoliko godina, te ima dovoljno vremena i prostora svaku nejasnoću razjasniti do kraja. Mi morami biti veoma oprezni, ali ako to ne nosi nikakve štetne posljedice to onda kao resurs treba iskoristiti – rekao je Rado Savić, načelnik Općine Lopare.

Oglasio se i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

– Vidjet ćemo dalje kako će se to odvijati. Daleko je to od toga da će doći do eksploatacije i do razvijanja proizvodnje. Istraživački projekti od same eksploatacije se jako razlikuju i to treba objasniti i građanima – rekao je Đokić.

Manager.ba

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji