STRATEŠKA GRANA INDUSTRIJE
DRVNA INDUSTRIJA: BiH ima vlastitu sirovinsku osnovu i dugogodišnju tradiciju
Manager.ba/vecernji.ba BiH 16 srpnja, 2018
unsplash.com

Zbog relativno dobrog šumskog gospodarstva, Udruga poslodavaca FBiH s predstavnicima tvrtki koje se bave drvnom industrijom tražit će u predstojećem razdoblju da Vijeće ministara BiH na razini države sektor razvoja drvne industrije proglasi strateškom gospodarskom granom u BiH.

- Potrebno je drvnu industriju proglasiti strateškom granom gospodarstva BiH te, s obzirom na to da ima vlastitu sirovinsku osnovu, dugogodišnju tradiciju i izraziti suficit te s obzirom na to da je vlast još jednom pokazala nemar prema izvoznicima i ukinula im oslobađanje plaćanja poreza na dobit, sagledati mogućnosti poticaja na drugi način - stoji u priopćenju Udruge.

U prijedlogu odluke koja će biti upućena Vijeću ministara BiH tražit će se zabrana izvoza trupaca i uvođenje pristojbi za izvoz druge drvene građe.

 

Država s najvećim udjelom šuma i najvećom raznolikošću tipova šuma na zapadnom Balkanu

 

Ako nije moguće potpuno zabraniti izvoz trupaca, alternativa ove odluke je uvođenje pristojbe i na izvoz trupaca i na izvoz druge drvene građe.

Šume su jedan od najvažnijih prirodnih resursa u državi. Prema posljednjim podacima, šume i šumska zemljišta u BiH obuhvaćaju površinu od 3,231.500 hektara, što predstavlja 63% ukupne površine zemlje, a razina kvaliteta drva je među najvišima u Europi.

Kako bi se iskoristili ti prirodni resursi, rečeno je nedavno na sastanku u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, i održao rast te stvorile nove prilike za drvno-prerađivačke kompanije u BiH, vlasti u BiH pokrenule su konkretne aktivnosti za izradu strategije za rast izvoza i razvoja drvno-prerađivačke industrije u BiH, za razdoblje od 2018. do 2022.

U okviru sporazuma, UNDP BiH će podržati VTK BiH u provođenju analize i izradi strategije za drvni sektor u BiH, u skladu s najnovijim trendovima u industriji.

Ta strategija će pružiti smjernice za povećanje konkurentnosti bh. tvrtki te ustanoviti slabosti koje sprječavaju daljnji razvoj drvne industrije u zemlji.

S obzirom na to da je drvna industrija jedna od najperspektivnijih grana industrije BiH, a ostvareni izvoz za sada je isključivo rezultat izvanrednih napora samih tvrtki, a ne nekog strateškog promišljanja države, traže se mehanizmi da se na tom planu nešto radikalno promijeni.

 

Uvođenje strukovnog smjera u srednje škole

 

Plan je da se uvođenjem strukovnog smjera obrazuju budući radnici u drvnoj industriji jer, kako je više puta naglašeno, veliki problem predstavlja nedostatak stručne radne snage.

Traže se izmjene Zakona o osiguranju sirovine, ali i smanjenje opterećenja tvrtkama iz ovog sektora kad je u pitanju plaćanje i izmirenje raznih doprinosa i pristojbi.

Kad država, odnosno vlasti, riješi neka od ovih pitanja, onda bi se trebao stvoriti uvjet za povećanje plaća i stimulacije koje su bitne za zadržavanje radnika i zapošljavanje novih.

Povezani članci

1

2