SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU
Draganu Primorcu dodjeljen počasni doktorat  
Manager 27 svibnja, 2023

 

Odlukom Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof.dr. Draganu Primorcu je dodijeljen počasni doktorat kojeg mu je uručio prof.dr. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku.
 
U obrazloženju odluke Sveučilište navodi kako se počasni doktorat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dodjeljuje svjetski priznatom znanstveniku prof.dr.sc. Draganu Primorcu zbog iznimnoga međunarodnog priznatoga doprinosa razvoju hrvatske znanosti te posebnog doprinosa razvoju visokog obrazovanja Republike Hrvatske i ostvarenoj uspješnoj i kontinuiranoj suradnji važnoj za razvoj, napredak i međunarodnu prepoznatljivost Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, posebice Medicinskog fakulteta i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo.
 
Tijekom promocije posebno je naglašeno da je prema jednom od najvećih svjetskih izdavača znanstvene literature ELSEVIER BV niz godina zaredom, prof.dr. Dragan Primorac uvršten je u 2% znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti. Radovi su mu citirani više od 7.800 puta (Google Scholar)

 

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. med., hrvatski je liječnik i znanstvenik. 

Objavio je više od 250 znanstvenih radova, kongresnih priopćenja i poglavlja u knjigama. Među prvim znanstvenicima u svijetu primjenjuje analizu DNA u svrhu identifikacije skeletnih ostataka žrtava masovnih grobnica, tijekom rada u SAD-u sa svojim timom objašnjava molekularni mehanizam nastanka jednog tipa bolesti krhkih kostiju u djece. U radovima objavljenim u časopisima u Science i Nature objašnjava povijesne migracije stanovništva analizom DNA. Danas je jedan od pionira uvođenja personalizirane medicine u kliničku praksu (farmakogenomika i prediktivni genetički testovi temeljeni na cjelogenomskoj analizi), a sa timom iz Specijalne bolnice Sv. Katarina po prvi put objašnjava molekularni učinak mikrofragmentiranog tkiva koje sadrži mezenhimne matične stanice u liječenju oštećenja zglobne hrskavice. 

Prvi je nositelj titule “Global Penn State Ambassador” u povijesti tog američkog Sveučilišta osnovanog 1855. godine. Predsjednik je i osnivač “International Society of Applied Biological Science” jednog od najuglednijih međunarodnog znanstvenih organizacija iz područja kliničke i forenzičke genetike u čijem radu sudjeluje i petero dobitnika Nobelove nagrade. Redoviti je profesor na sveučilištima Penn State i New Haven u SAD-u, Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics u Kini te medicinskim fakultetima sveučilišta u Splitu, Rijeci i Osijeku i Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo osječkog sveučilišta. Indijsko sveučilište National Forensic Science University, za posebne zasluge u razvoju forenzičkih znanosti, kao prvom Europljaninu, 2021. godine mu dodjeljuje počasno zvanje profesor emeritus. Predsjednik je Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, Hrvatskog društva za humanu genetiku te Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu. Zbog doprinosa razvoju biomedicinskih znanosti do sada mu je dodijeljeno više od 20 domaćih i međunarodnih nagrada.

 

Manager.ba

 

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce