DRŽAVE SVIJETA
Država koja će profitirati od koronavirusa
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 16 veljače, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ekonomisti očekuju da će virus uzrokovati gubitke i poremećaje u različitim sektorima kao što su zračni promet, međunarodna trgovina, turizam…

 

Na osnovu procjene međunarodnih organizacija, ekonomija Kine negativno je pogođena nakon pojave fatalnog koronavirusa, a to će posljedično imati negativan efekt i na svjetsku ekonomiju.

Ekonomisti očekuju da će virus uzrokovati gubitke i poremećaje u različitim sektorima kao što su zračni promet, međunarodna trgovina, turizam…

Ipak, u međuvremenu, moguće je da će ekonomija nekih zemalja imati određene koristi od cijele situacije, piše BiznisInfo.

Jedna od njih mogla bi biti Turska.

Prema riječima turskog ministra industrije i tehnologije Mustafe Varanka, virus ima neke pozitivne efekte na tursku ekonomiju u pogledu predstavljanja alternativne proizvodne baze za Kinu.

Kako prenose turski mediji, Varank je kazao da su dobavljači u inozemstvu počeli pokazivati više interesa za proizvođače u Turskoj.

“Naravno da ne želimo da zemlje imaju takve probleme. Međutim, u svijetu postoji ekonomija koja je u stalnom pokretu”, rekao je on i dodao da će se Turska, ako taj zadatak bude pred njom, nositi s njim.

Turska je zemlja koja može “proizvoditi u gotovo svakom sektoru”, rekao je Varank i dodao da je u stanju povećati kapacitet kao alternativu drugim zemljama.

Virus, koji je prvi put otkriven u prosincu/decembru u gradu Wuhan, glavnom gradu centralne kineske provincije Hubei, gurnuo je do sada broj smrtnih slučajeva u Kini iznad 1380.

Do sada je globalno zarazio više od 64.000 ljudi – većinom u kontinentalnoj Kini.

Tagovi:
Povezani članci

1

2