POZITIVAN PRIMJER
Donio znanje iz Švicarske i zaposlio mlade ljude
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 17 travnja, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Sanski Most je u posljednje tri godine postao prepoznatljiv po nekoliko kompanija koje su pokrenute zahvaljujući inicijativi dijaspore. Jedna od takvih investicija, pokrenuta zahvaljujući prenosu znanja, iskustva i poslovnih veza iz Švicarske, jeste ona kompanije “CNC Lab”.

Kompanija je fokusirana na strojnu obradu metala, prevashodno za pojedinačnu, ali i maloserijsku i serijsku proizvodnju na CNC strojevima.

Vlasnik kompanije Hikmet Kurbegović pojasnio je da dijelovi koje prave idu za inozemstvo, u potpunosti za izvoz.

'Idu u širu potrošnju, od autoindustrije, industrije, medicine, brojni su sektori gdje pronalazimo svoje tržište. Malo radimo serije, to su rijetki slučajevi. Radi se između 50 i 80 različitih komada tjedno, što je veliki broj u kontekstu posla koji treba obaviti. S takvom dinamikom, dobivamo operatere na strojevima koji brzo stječu iskustvo i prihvaćaju nova znanja. Operater je izložen tome da svaki put mora sam komad postavljati, steći rutinu i biti efikasniji nego da radi samo serije', naveo je Kurbegović.

CNC LAB zapošljava oko 30 ljudi, a prosječna dob zaposlenika je 21 godina.

Kurbegović je ponosan na činjenicu da je njegova kompanija pružila alternativu mladim ljudima za ostanak i dostojanstven život u domovini.

'U ove tri godine smo pokazali stvarno dobar rezultat. U kratkom periodu bilježimo nagli porast razvijanja firme. Na početku je bilo osam ljudi, a sada zapošljavamo oko 30 ljudi koji rade tu na CNC strojevima', kazao je Kurbegović.

Plan koji je podrazumijevao nove investicije i nova radna mjesta dobio je podršku USAID Projekta “Diaspora Invest”.

U suradnji sa Projektom, osigurano je sufinanciranje kupovine CNC stroja.

Njihova priča danas motivira nove investicije iz bosanskohercegovačke dijasporske zajednice.

'Smatram da svaki čovjek koji ima dovoljno sredstava treba da uloži u biznis, te osigura nova radna mjesta u svojoj zajednici. Mi smo mala zemlja, možemo napraviti čudo, jer imamo mogućnosti za sve. Samo nam treba volje, da čovjek krene, da netko stane iza vas, pruži vam podršku i kaže, idemo zajedno i gotovo', zaključio je Kurbegović, priopćeno je iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.