BURZE
Dok svi pričaju o Krašu, cijena dionice jedne druge kompanije, koja djeluje i u BiH, dosegla je povijesnu razinu
Manager.ba/novac.jutarnji.hr Regija 27 rujna, 2019
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

Pozitivni burzovni sentiment prelio se posljednjih dana i tjedana s dionice Kraša na još neke domaće tvrtke, pa je tako cijena dionice Podravke od 17. rujna narasla 17 posto.

U četvrtak je cijena Podravke došla do 498 kuna, što je najveća razina u posljednjih deset godina, a od 17. rujna, kada je cijena bila 410 kuna, ostvaren je ukupni promet dionicom od 17 milijuna kuna.

Pritom je cijena u četvrtak u odnosu na prethodni dan porasla za 5,6 posto, protrgovano je sa 12.151 dionica, uz dnevni promet od gotovo šest milijuna kuna.

Burzovni analitičari s kojima smo razgovarali ističu kako je moguće da se dio novca “zarađen” na prodaji Kraševih dionica prelio na Podravku, ali i da se bliži vrijeme objave rezultata poslovanja kompanija u drugom tromjesečju, pa da i to može biti razlog zauzimanja “optimističkih” pozicija. Jedna od dionica koja bilježi natprosječan rast jest i ona Petrokemije, donedavno “gubitnička”, koja je nakon što su tvrtku preuzeli Ina i PPD sve češće obojena u zeleno.

U ponedjeljak je njezina cijena skočila za 11,83 posto u odnosu na srijedu, na 45 kuna, uz promet 628,35 tisuća kuna.

Krajem srpnja cijena te dionice na Zagrebačkoj burzi kretala se oko 16 kuna, što znači da se od tada utrostručila, uz promete od nekoliko desetaka tisuća kuna dnevno do pola milijuna kuna.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, nedavno je rekao da će država svoj paket prodati kad cijena bude oko 100 kuna po dionici.


 

Četiri od pet analitičara danas predviđaju stagnaciju Crobexa

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje slično trgovanje kao i proteklih dana, uz pojačani promet dionicama Kraša, dok su Crobex indeksi, zahvaljujući rastu sedam dana zaredom, na putu dobitaka treći tjedan zaredom, i to za više od 3,5 posto.

Od pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih četvero danas očekuju stagnaciju Crobexa, a jedan nastavak rasta.

Crobex indeks skočio je jučer 1,3 posto, na 1.959 bodova, a Crobex10 za 1,7 posto, na 1.161 bod. Oba indeksa ojačala su sedmi dan zaredom i dosegnula nove najviše razine od travnja 2017. godine.

Zahvaljujući tome, indeksi su na putu dobitaka treći tjedan zaredom. Trenutno je Crobex u plusu 3,7, a Crobex10 3,9 posto u odnosu na početak tjedna.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 35,3 milijuna kuna, što je oko 700.000 kuna manje nego dan ranije.

Najveći promet, kao i proteklih dana, ostvaren je dionicom Kraša, 11,4 milijuna kuna, a cijena joj je skliznula s rekordne razine, za 0,9 posto, na 1.050 kuna.

Dionice te kompanije u fokusu su ulagača od 9. rujna kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje.

Kraš je jučer izvijestio da Kappa Star Limited nema namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za tu kompaniju. Ta ciparska tvrtka, u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, posljednjih je tjedana pojačano kupovala dionice Kraša, pa je prešla prag od 15 posto vlasničkog udjela u Krašu.

S prometom od 5,9 milijuna kuna slijedila je jučer dionica Podravke, koja je poskupila gotovo 5 posto, na 487 kuna.

Dionicom Optima telekoma ostvaren je, pak, promet od 3,5 milijuna kuna, pri čemu je poskupila 2,2 posto, na 7,05 kuna.

Prometi veći od 2 milijuna kuna ostvareni su i povlaštenom dionicom Adrisa, čija je cijena pala 0,2 posto, na 483 kune, te Valamar Riviere, koja je poskupila 1,1 posto, na 37,4 kune.

Među likvidnijim izdanjima, najviše je jučer porasla cijena dionice Uljanika, za 25 posto, na 1,55 kuna.

S druge strane, najviše je pala cijena dionice Koestlina, za 76 posto, na 120 kuna. (Hina)

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce