BIH
Do kraja travnja bit će pripremljene izmjene Zakona o javnim nabavkama
Manager.ba/radiosarajevo.ba BiH 26 ožujka, 2018

Sistem javnih nabavki u Bosni i Hercegovini trebao bi biti unaprijeđen jer se tijekom njegove primjene ustanovilo da postoje određene manjkavosti, a do kraja travnja radna grupa sastavljena od 19 članova trebala bi ponuditi izmjene tog zakona.

Izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH trebale bi usvojene ove godine imajući u vidu činjenicu da će biti potrebno vremena za formiranje novog sastava vlade nakon ovogodišnjih općih listopadskih izbora, a osim toga oblast je to za koju svi tvrde da bi trebala biti uređenija.

Istaknuto je to nakon susreta šefa Delegacije Europske unije u BiH i direktora Agencije za javne nabavke BiH Larsa-Gunnara Wigemarka i Đenana Salčina koji su na press-konferenciji naglasili da bi novi zakon trebao, između ostaloga, ponuditi i jednostavnija rješenja tenderske procedure.

Wigemark je posebno istaknuo da je sistem javnih nabavki važan segment kojem je posvećeno gotovo cijelo peto poglavlje Aquia Comunicarea (Pravna stečevina Europske unije) i taj sistem jedan je od stubova funkcioniranja tržišta EU.

Iz tih razloga o sistemu javnih nabavki govoreno je i u nedavno objavljenoj Strategiji Europske komisije za zapadni Balkan, a Wigemark je napomenuo i da iako postoji prilično dobar pravni okvir u BiH on treba poboljšanje zbog "rupa" u Zakonu kao i osiguranje provedbe zakonskih okvira.

Podsjetio je da u BiH postoji 2.500 ugovornih organa koji su u sistemu javnih nabavki, a često mnogi od njih nisu dovoljno osposobili odjele koji se bave tim poslom te tenderi često budu poništeni zbog ne tako velikih grešaka nego samo ne budu dobro pripremljeni.

- Osim toga, krajnji cilj je iz sistema javnih nabavki u potpunosti isključiti politički ili bilo kakav drugi uticaj, ali i onemogućiti prostor za korupciju ili prevare - pojasnio je Wigemark i dodao da mali broj osoba i tim organima odlučuju o utrošku stotina milijuna KM.

Direktor Agencije Đenan Salčin kazao je da je sadašnji Zakon usvojen 2014. godine usklađen sa europskim direktivama iz 2004. godine jer je bh. vlastima trebalo dvije godine da ga usvoje iako je on u parlamentarnu proceduru upućen 2012. godine. U međuvremenu 2014. godine usvojene su nove direktive EU te bi sada i bh. zakon trebalo prilagoditi tim propisima, a kako bi on sada bio i djelotvorniji za sutra je Salčin najavio sastanak s oko 60 sudaca i tužitelja iz BiH na kojem će se o tome i razgovarati te će uslijediti sastanci s predstavnicima političkih stranaka. 

Dodao je i to da će Agencija ove godine pokrenuti nekoliko prekršajnih prijava protiv određenih institucija zbog manjkavosti provođenja javnih nabavki i to najviše zbog istih grešaka koje su uočene iako ih je Agencija upozoravala na njih.

Kako je naglašeno, robleme u sistemu javnih nabavki imaju sve zemlje i BiH nije izdvojen primjer, a postoje procjene da je između 10 i 15 posto sivog novca u zapadnim zemljama, zbog svega toga potrebna je edukacija, ali i prevencija grešaka u tom sistemu.

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo