PREDSTAVLJEN PROJEKT
Via Dinarica se širi za dodatnih 500 kilometara
Manager 27 svibnja, 2023

U Sarajevu je predstavljen projekt proširenja Zelene staze Via Dinarice koji financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina.

 

Menadžer projekta Via Dinarica pri Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor iz Srbije Miroslav Ivanović kazao je Feni kako će projekt trajati 24 mjeseca kada će se realizirati sve projekte aktivnosti koje uključuju uspostavljanje nove trase u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine i zapadnoj Srbiji.

"To je projekat koji dovodi Via Dinaricu u Srbiju koja nije bila dio tog projekta do sada. U okviru njega će se tačno morati utvrditi gdje će prolaziti staza od Sarajeva do granice sa Srbijom i kroz zapadnu Srbiju do granice sa Crnom Gorom. Izvršit će se markacija staze i turističke signalizacije", pojasnio je Ivanović.

Cilj projekata je, dodaje, i umrežiti planinarska društva i druge aktere na turističkom tržištu kako bi se zajednički obvezali raditi na održivosti te staze odnosno raditi na održavanju, promociji i širenju staze.

Sve informacije o trasi, uslugama i kultuno-povjesnim znamenitostima bit će dostupne na web stranici Via Dinarice kao i na platformi Outdoor koja je svjetski poznata platforma posvećena aktivnostima u prirodi, a samim tim i svim turistima svijeta.

 

Via Dinarica je mega planinarska staza, koja se pruža od Albanije do Slovenije - najvećim dijelom dijagonalno od jugoistoka prema sjeverozapadu. Via Dinarica obuhvata najveće kraško područje na planeti.

Pomoćnica direktora Turističke organizacije Srbije Vesna Zlatić kazala je Feni da projekat predstavlja značajno obogaćivanje turističke ponude Srbije zbog čega je namjera postići veću vidljivost ovog projekta u okviru kojeg će se mapirati teško pristupačna prirodna područja.

"Značaj Via Dinarice je u tome što svi oni koji vole provoditi vrijeme u prirodi upoznaju stazu i dodatne prirodne ljepote u zaleđu planinarskih staza te se upoznaju sa zemljom kroz koju prolaze. Kada otvore mapu Via Dinarice mogu vidjeti sve tačke na njoj kroz sve zemlje", dodala je Zlatić.

Projekt menadžer za BiH Via Dinarice Zehrudin Isaković ispričao je za Fenu da su ih kontaktirale kolege iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor s upitom da li bi radili na zelenoj stazi Via Dinarice na šta su oni pristali.

Kaže da projekat podrazumijeva proširenje Zelene staze Via Dinarice za oko 500 kilometara novih staza i održavanje već postojećih staza te unapređenje infrastrukture i uvezivanje svih zainteresiranih strana od onih koji imaju ugostiteljske objekte, do planinarskih društva.

Zelenu stazu čini zeleni tepih crnogorične šume koji krivuda kroz neke od nižih planina Dinarida. Zelena staza ima stotine kilometara dobro očuvanih biciklističkih staza te bogat biljni i životinjski svijet.

 


Fena / Manager. ba

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje