INVESTIRALI 25 MILIJUNA EURA
Deceuninck završava vlastitu tvornicu za recikliranje 
Manager Svijet 03 listopada, 2023


Postrojenje za reciklažu u Diksmuideu, ujedno najveće u Europi, trenutačno prerađuje u prosjeku 10 kamiona dnevno starih PVC profila.


Deceuninck, jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila za prozore i vrata, krajem ove godine dovršit će svoj petogodišnji investicijski ciklus u vlastitu tvornicu za recikliranje u Diksmuideu u Belgiji, kojim će kapacitete recikliranja povećati s 8.000 tona godišnje koliko su reciklirali 2017. na 40.000 tona godišnje krajem 2023. godine. Ukupna investicija u unaprjeđenje interne strategije recikliranja vrijedna je 25 milijuna eura.

Deceuninckovo interno recikliranje počinje prikupljanjem starog PVC-a, uključujući stare prozore. Materijal prolazi proces drobljenja, čišćenja, sortiranja i granulacije. Postrojenje za reciklažu u Diksmuideu, ujedno najveće u Europi, trenutačno prerađuje u prosjeku 10 kamiona dnevno starih PVC profila. Proces recikliranja gotovo je u potpunosti automatiziran te s višestruko manje resursa Deceuninck proizvodi nekoliko puta više recikliranog PVC-a od konkurencije.

Plan ulaganja, koji je započeo 2017. godine, uključuje povećanje kapaciteta drobljenja i čišćenja, a unaprjeđenje procesa pridonijelo je daljnjem povećanju kapaciteta. Tri dodatne linije za granulaciju i dodatno skladište bit će praćeni preseljenjem u novu halu krajem 2023. godine, što će biti posljednja faza realizacije investicijskog plana.

“Odlučili smo ulagati u svoju vodeću poziciju u prijelazu na održive proizvode i održivu proizvodnju. Vjerujemo da je to ključna kvaliteta koja nas izdvaja od naše konkurencije i jedini način na koji možemo funkcionirati u današnjem svijetu“, objasnio je Bruno Humblet, glavni izvršni direktor tvrtke Deceuninck.

Uporaba recikliranog materijala važan je kriterij u Deceuninckovim procesima istraživanja i razvoja. Standardni asortiman Decuninckovih PVC profila Elegant sadrži 15 – 30 % recikliranog materijala, dok profil Phoenix prednjači sa 100 % recikliranog materijala.

S aspekta zaštite okoliša postoji nekoliko razloga za ulaganje u recikliranje. Naime, stari PVC prozori ne završavaju na odlagalištima otpada, a prerada recikliranog materijala koristi 90 % manje energije i stoga uzrokuje manje emisije CO2 nego proizvodnja novog materijala. Tijekom 2022. Deceuninck je u svojim proizvodnim procesima upotrijebio 19.804 tone recikliranog PVC-a, čime je tvrtka izbjegla 37.000 tona CO2 neto, što je ekvivalent godišnjoj emisiji CO2 ukupno 4.900 Europljana.

Iz tvrtke poručuju da su 2022. svoje ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova dali na procjenu SBTi-ju, globalnom tijelu koje tvrtkama omogućuje postavljanje ambicioznih ciljeva smanjenja emisija u skladu s najnovijim saznanjima o klimi. U rujnu 2023. dovršena je SBTi procjena i službeno su odobreni Deceuninckovi kratkoročni i dugoročni ciljevi u odnosu na kriterije nulte neto emisije. Glavni kratkoročni cilj Decunincka je smanjenje stakleničkih plinova za 60% do 2030. u odnosu na referentnu 2021. godinu, a dugoročni je postizanje nulte emisije do 2050.

 

novac.jutarnji.hr / Manager.ba

Povezani članci

1

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim