SBF 2018
Danas počinje 9. Sarajevo Business Forum
Manager.ba 25 travnja, 2018

Sve je spremno za početak 9. po redu Sarajevo Business Foruma koji se održava danas i sutra u glavnom gradu BiH.

Poznata su i imena panelista i učesnika koji, kao i prethodnih godina, dolaze iz različitih dijelova svijeta na vodeću poslovno-investicijsku konferenciju u regionu Jugoistočne Evrope.

Sarajevo Business Forum će zvanično otvoriti direktor BBI Banke, Amer Bukvić i predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB), dr. Bandar M. H. Hajjar.

O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka, na Forumu će između ostalih govoriti: predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Značaj SBF za razvoj regiona prepoznali su Ibrahim Al Omar, guverner državnog saudijskog investicijskog fonda (Saudi Arabian General Investment Authority -SAGIA),potpredsjdenik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske Unije u BiH, predsjednica Poslovne škole Bled (IEDC) iz Slovenije Danica Purg kao i mnogih drugi predstavnici političke i biznis scene iz svijeta i regiona.

Podržavajući napore zemalja regiona da unaprijede svoje ekonomije i budu ravnopravni partneri u ekonomskoj razmjeni sa zemljama članicama EU, svoj dolazak na SBF potvrdili su i Doris Pack, predsjednica žena Evropske narodne partije i bivša predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, Martin Gaber, izvršni direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH, Zsuzsanna Hargitai, direktorica za Zapadni Balkan u EBRD-u, Guido Clary iz Evropske investicione banke (European Investment Bank).

Izražavajući interes za saradnju i investiranje u region, na poziv organizatora odazvale su se i delegacija iz Indonezije na čelu sa ministrom za ruralna područja i prostorno planiranje Dr. Sofyan A. Djalil, delegacija iz Omana koju predvodi Mulham Al Jarf, direktor za investicije Državnog fonda rezervi, te predstavnici iz zemalja Evrope, SAD-a, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Malezije, Turske, Japana, Pakistana i drugih.

Organizatori će ove godine ugostiti i brojne stručnjake iz oblasti turizma i informacionih tehnologija, te vrhunske sportiste među kojima su bivši svjetski prvak u boksu, Adnan Ćatić alias Felix Sturm i Robert Prosinečki, aktuelni selektor “A“reprezentacije BiH.

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo