Trgovci ističu emotivnu vezanost kupaca za tu vrstu hrane pa konzumacija ne trpi. I dok jedni ističu nedostatak sirovina, drugi kažu nema opravdanja za visoke cijene.
Ono što je nekad bio "svinjski otpad", posljednjih godina postaje gastro delicija čija cijena skače u nebo. U Hrvatskoj su daleko najskuplji u regiji pa im cijena nerijetko doseže i 25 eura za kilogram. posljednjih godina cijena im skače i u susjednoj Srbiji, a posljednjih su tjedana čvarci dosegnuli astronomske razine i u Bosni i Hercegovini.
Cijena čvaraka u Republici Srpskoj ovih je dana dosegla i 33 KM po kilogramu (oko 17 eura). Dok jedni tu cijenu pravdaju nedostatkom sirovina, drugi kažu kako nema opravdanja za tako visoku cijenu. I jedni i drugi ističu kako su ljudi "emotivno" vezani za ovu vrstu hrane i kupovat će ih iako koštaju kao "suho zlato".
Prema riječima Dragice Đukić Tatić, direktorice Mesne industrije Mana iz Srpca, cijena čvaraka je otprilike ista kao i prošle godine, tj. kilogram stoji od 30 do 33 KM.
"Naše su svinje dosta mesnate, tako da nema puno sirovine, odnosno čvrstog masnog tkiva od kojeg bi se mogli napraviti čvarci, pa otuda i cijena. Svinje koljemo kad nam je najisplativije, od 120 do 130 kg, a čvarci se dobiju kada je velika svinja, od 180 do 200 kg, kada ima puno bijele slanine od koje se mogu dobiti čvarci”, ispričala je Đukić Tatićeva za banjalučke Nezavisne novine. Kako kaže, potražnje za sirovinom za topljenje čvaraka ima, a čvarci su, ističe, možda i više traženi nego što ih ima.
Lazo Šešić, vlasnik Mesnice kod Laze iz Banjaluke, kaže za Nezavisne novine kako kilogram čvaraka košta 25 KM.
"Otprilike ista cijena kao i prošle godine. Inače, znam da je skuplje u marketima, te da cijene idu od 30 maraka po kilogramu pa naviše. Ovdje je sve domaća roba, a s obzirom da nema krekeri na akciji, kada dođu u trgovinu, rasprodaju se za dan-dva”, rekao je Šešić.
Iz banjalučke tržnice potvrdili su kako čvarci stoje 30-31 KM po kilogramu. Ističu da je interes velik, te da ih građani kupuju, pa je očito ponovno došlo do izražaja ono staro “kupujem, pa taman i nemao”.
Čvarci se prodaju i preko Facebooka, pa se, kako se može vidjeti na ovoj društvenoj mreži, svježi domaći čvarci prodaju po 25 KM po kilogramu.
Snežana Šešlija, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača Doboj, kaže za Nezavisne novine kako čvarci koštaju kao suho zlato.
Prema njezinim riječima, ono što je uobičajeno, na što smo navikli i što naš mentalitet prihvaća kao običaj, a bez čega ne možemo zamisliti dijetu, između ostalog su i čvarci.
"Ljudi su emotivno vezani za tu vrstu hrane i rijetko tko kupuje veću količinu. A dobra okolnost za trgovce je što su mala pakiranja, mislim da je najveće od 250 grama. Ne treba se zavaravati, to pakiranje stoji od sedam do 10 KM i kupujete ga, a ne znate njegovu vrijednost po kilogramu, ne vjerujem kako postoji drugo opravdanje za tako visoku cijenu”, zaključuje Šešlija.
Nezavisne | Manager.ba
https://www.nezavisne.com/ekonomija/trziste/Cvarci-kostaju-kao-suvo-zlat...