POZITIVAN PRIMJER
Bugojanac Eldin Šljivo izrađuje dječija drvena balans bicikla
manager.ba/akta.ba BiH 07 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Eldin Šljivo je Bugojanac koji se bavi izradom stvari od drveta. U razgovoru za portal Bugojno-danas.info Eldin je otkrio odakle želja za ovim hobijem.

 

“Oduvijek sam volio izrađivati stvari od drveta, improvizirati i popravljati mehaničke komponente na raznim uređajima. Odrastao sam radeći s ocem koji ima dugogodišnje iskustvo u obradi drveta, uvijek me  privlačila izrada unikatnih stvari od prirodnih materijala koji su dugotrajni, gdje svaki proizvod ima svoju historiju. Pandemija zbog COVID-19, je stvorila višak slobodnog vremena koje sam odlučio iskoristiti za nešto kreativno i da mnoge ideje konačno sprovedem u djelo. Kupio sam osnovne mašine i tako je sve počelo“, ističe za Bugojno Danas Eldin Šljivo.

Kako nastaje jedan proizvod, je li teško izraditi ovaj ekološki ručni proizvod

“Put od dizajna do gotovog proizvoda je dug i nije bilo lako u toku pandemije pronaći sve potrebne materijale, morao sam dosta improvizirati i tu u priču ulazi moja supruga Dina po struci magistar geodezije s bogatim tehničkim predznanjem koja počinje dizajnirati komponente za proizvode i izradu idejnih rješenja. Sve proizvode smo testirali na svoja dva sina koji su nam ujedno poslužili kao model za određivanje svih dimenzija da bi proizvodi bili funkcionalni i bezvrijedni za korištenje. Bilo je dosta izazova koje drvo koristiti, koje komponente unaprijediti, pojednostaviti, kako će funkcionirati“, dodaje Šljivo.

Kakvi su komentari kupaca i poznanika?

“Ljudi su generalno iznenađeni i jako znatiželjni. Komentari kupaca su pozitivni, počeli smo s proizvodnjom oklagija od bukve i daski za rezanje i serviranje hrane od hrasta i bukve. Prolaznici su posebno oduševljeni balans biciklom i hodalicom za bebe. Balans bicikli je jako isplativo kupiti jer se visina sjedišta može podesiti tako da ga mogu koristit djeca od 3 do čak 6 godina, odličan je za razvoj motorike i ravnoteže“.

Mnoge zanimaju cijene ovih predivnih rukotvorina

“Cijene su pristupačne i usklađene s našim tržištem. Oni koji se odluče imati unikatne drvene rukotvorine će znati cijeniti domaće proizvode ručne izrade. Ovakve stvari vani su veoma tražene i skupe, jer se smatraju ekološkim proizvodima, a posebno se cijeni ručna izrada. U eri konzumerizma i plastičnih nekvalitetnih uvoznih proizvoda mi smo se okrenuli domaćoj proizvodnji od našeg drveta koji su dugotrajni i nepremašeni“.

Je li moguće naručiti bilo koji proizvod tj. po želji kupca?

“Svakom proizvodu se individualno posvetimo, planiramo uvesti i neke novine koje ćemo prilagoditi trenutnoj potražnji, a radimo i stvari po narudžbi kupca“, zaključuje Eldin Šljivo za portal Bugojno Danas.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna