MILIJARDERI
Buffet ponovo dijeli svoje bogatstvo
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 02 srpnja, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Američki milijarder Warren Buffett tradicionalno jednom godišnje dijeli svoje bogatstvo, a sada će dionice svoje kompanije Berkshire Hathaway u vrijednosti 3,6 milijardi dolara darovati dobrotvornim fondacijama, među kojima je i Fondacija Billa i Melinde Gates, priopćeno je iz kompanije.

Buffet, kojeg financijska tržišta zovu “prorokom iz Omahe”, pretvorit će 11.250 dionica prvog razreda u 16.875.000 dionica drugog razreda tako da će pet karitativnih fondacija dobiti tržišnu protuvrijednost od 3,6 milijardi dolara.

Uz porodicu Gates, koja će dobiti četiri petine spomenute svote, novac će stići još na račun Fondacija Susan Thompson Buffet, nazvane po njegovoj prvoj, preminuloj supruzi kao i na račune fondacija koje vode njegova djeca Howard, Susan i Peter: Howard G. Buffett Foundation, Sherwood Foundation i NoVo Foundation, prenosi Poslovni dnevnik.

Taj 88-godišnji milijarder redovno od 2006. donira dio svog bogatstva dobrotvornim organizacijama i do sada je poklonio 34 milijarde dolara.

Njegov primjer su počeli da slijede i ostali američki bogataši, među kojima su Mark Zuckberg, investitor Bill Acman i Mackenzie Bezos, bivša supruga Jeffa Bezosa.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo