KOMPANIJE
Broj austrijskih kompanija u BiH mogao bi porasti
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 01 listopada, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Kada je riječ o sektorima koji su interesantni za austrijske kompanije za investiranje u BiH, konstatirano je da su to metalo-prerađivački sektor, proizvodnja auto dijelova, te sve više i drvo-prerađivački sektor i proizvodnja namještaja.

 

Direktorica Agencije za unapređenja stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković održala je sastanak s ambasadorom Bosne i Hercegovine u Austriji dr. Kemalom Kozarićem.

Kako je objavljeno iz FIPA-e, Austrija je najveći investitor u BiH, s ovom zemljom imamo i trgovinski suficit a prema informacijama ambasadora Kozarića u Austriji živi oko 170 tisuća ljudi iz Bosne i Hercegovine, koji su vrlo dobro integrirani u Austriji i prepoznati kao vrijedni i sposobni radnici.

Kada je riječ o sektorima koji su interesantni za austrijske kompanije za investiranje u BiH, konstatirano je da su to metalo-prerađivački sektor, proizvodnja auto dijelova, te sve više i drvo-prerađivački sektor i proizvodnja namještaja.

Porast broja kompanija

Pred Bosnom i Hercegovinom i Austrijom u narednom periodu predstoje dogovori vezani za dvojna državljanstva i oživljivanje ugovora o besplatnom školovanju studenata iz BiH. Direktorica Marković i ambasador Kozarić su razgovarali o organizaciji određenih promotivnih događaja i aktivnosti u toku 2021. godine, s ciljem daljnjeg intenziviranja investiranja austrijskih kompanija.

Liberalan zakonski režim, niska stopa poreza na dobit kompanija, kvalificirana i rentabilna radna snaga i dugogodišnja suradnja dvije zemlje sa sličnim radnim mentalitetom i vrijednostima, su osnova za dodatne investicije.

Marković je održala sastanak i s dr. Peterom Hasslacherom, direktorom Privredne komore Austrije za jugoistočnu Europu. Hasslacher je informirao Marković da u Sloveniji djeluje 1200 austrijskih kompanija, u Hrvatskoj 800, Srbiji 600, BiH 200, Makedoniji 100 i Crnoj Gori i Kosovu po 50.

Buduća suradnja

Konstatirano je da postoji potencijal da se broj austrijskih kompanija u BiH poveća i dogovorena je buduća suradnja po tom osnovu između dvije institucije.

Hasslacher planira iniciranje regionalnog projekta za jačanje investicijske suradnje Austrije i zemalja jugoistočne Europe financiranog iz EU fondova. Kada je riječ o BiH, fokus će biti na IT sektoru, preradi metala i proizvodnji auto dijelova, preradi drveta i proizvodnji namještaja, kao i farmaciji.

Podrška FIPA-i

Hasslacher i Privredna komora Austrije su potvrdili svoje učešće na događaju koji će FIPA organizirati s ciljem iznalaženja ideja i preporuka za intenziviranje investicijske suradnje dvije zemlje i planova za 2021.godinu. Privredna komora Austrije će pružiti podršku FIPA-i za promoviranje FIPA projekata njihovim članicama, uključujući i Newslettere Privredne komore Austrije  i uspostavljanje direktnih sastanaka s kompanijama.

U tijeku 16. Salzburg-Europa samita Marković je održala sastanak s direktorom Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladenom Filipovićem s ciljem dogovaranja buduće suradnje i organizacije događaja u prostorijama Predstavništva čije svečano otvaranje nakon renoviranja se očekuje u studenom/novembru tekuće godine.

Povezani članci

1