NOBEL CORPORATION
Brinemo li više o vodi za peglu nego za svoje tijelo?
Manager.ba BiH 25 travnja, 2018

Kada okrenemo slavinu, voda teče. Kupamo se, peremo rublje i pijemo tu istu vodu i ne razmišljamo o tome od kud ta voda dolazi i koliko je zdrava za nas.

Više vremena trošimo na biranje destilirane vode za peglu u supermarketu nego na izbor vode koju pijemo. Vodu za piće jednostavno samo natočimo u čašu, a o vodi s kojom se tuširamo pak uopće ne mislimo.

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja u Europi koja ima značajne rezerve čiste vode za piće. Istovremeno, zelena BiH izrazito loše postupa s otpadnim vodama -  prema Indeksu zaštite okoliša za postupanje s otpadnim vodama, od stotinu mogućih ostvarila je samo tri boda.

Voda je izvor života, ali sa samo tri pročistača vode na rijekama na nešto više od 3,5 milijuna stanovnika, pitanje je koliko je BiH izvor čist.

Pa kako se onda pobrinuti da je voda koju pijemo i na sve druge načine koristimo u kućanstvima sigurna za korištenje?

Možda vam se instalacija uređaja za filtriranje vode u domovima čini kao nepotrebna i velika investicija, ali naše zdravlje bi nam trebalo biti ispred toga. Dodamo li tom i trošak kupovine godišnje zalihe flaširane vode, pokazat će se kako su upravo uređaji za filtriranje dugoročno najisplativija odluka.

Kemijska formula vode je H2O, ali gotovo uvijek se u vodi može pronaći više od dva atoma vodika i jednog atoma kisika.

Kako pročišćavanjem vode brinemo za svoje tijelo?

Pročišćavanjem vode uklanjamo benzen

Golim okom nemoguće je primijetiti benzen, ali ovaj kemijski spoj sastavni je dio pesticida koji  zagađuju podzemne vode na poljoprivrednim područjima. To je jedan od načina kako benzen može doći u našu slavinu.

Za ljude je najopasniji kada udišemo njegove pare (npr. dok točimo benzin), ali kancerogen je i kad se unosi pićem.

Ako je količina benzena duže vremena veća od dozvoljene (10 ppb/dijelova po milijardi) može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput aplastične anemije i leukemije i poremećaja krvožilnog sustava.

Osim benzena u vodovodima se mogu pronaći i ostali ne tako bezopasni spojevi.

Klor u vodi uzrokuje alergije

Klor je element koji je u prošlom stoljeću spasio stotine ljude od kolere i raznih drugih bolesti koje su se prenosile vodom. No istovremeno je uz iperit  korišten kao bojni otrov u Prvom svjetskom ratu.

Dan danas se koristi u vodovodima i na bazenima za dezinfekciju vode, naravno, u dopuštenim količinama. No, uz klor sve se više povezuju i pojave alergije.

Klor nas vreba i kod kupanja ili tuširanja jer je vruća voda koja isparava ispunjena većom količinom ovog najrasprostranjenijeg halogenog elementa u prirodi.

Tvrda voda prepuna kamenca šteti bubrezima

Tvrdom vodom se smatra  ona voda koja u sebi sadrži veliku količinu soli kalcija i magnezija. Upravo ovi joni kalcija i magnezija  “zaslužni” su za stvaranje kamenca na bubrezima.

Dakle, želite li pomoći svojim bubrezima trebali bi piti vodu koja je kvalitetna i pročišćena.

Možda najbolji dokaz učinkovitosti Nobel sistema je zadovoljstvo naših klijenata. Evo što kaže klijent koji je imao problema s bubrežnim kamencom.

“Često sam imao napade kamenca i završavao u Hitnoj. Imam samo jedan bubreg i bilo me je strah za zdravlje. Na preporuku svoje doktorice, koja je već imala ugrađen filter, ugradio sam Nobelov aparat, mada ni sam nisam bio uvjeren da je to rješenje mog problema. Već 9 godina nemam problema s kamencem.”  

Nobelovi sistemi za filtriranje vode pročišćavaju vodu i brinu za vaše zdravlje

Ultraljubičasto svjetlo dezinficira vodu, ubija sve viruse i bakterije s 99 - postotnom učinkovitošću. RO 5 sistem za filtriranje vode na principu reverzne osmoze uklanja sva zamućenja, klor, kamenac i teške metale. U nastavku možete vidjeti kako izgleda čaj pripremljen od filtrirane vode (desno) i od vode sa slavine (lijevo) poslije tri dana.


 

                                       RO 5 S UV LAMPOM

Ako ste sigurni da je vaša voda slobodna od virusa i bakterija bit će vam dovoljan sistem RO 5 bez UV lampi ili uređaj RO 6.

                                SISTEM ZA FILTRIRANJE RO 5

RO 6 - SISTEM S REVERZNOM OSMOZOM S DODATKOM MINERAL FILTERA

Još uvijek dvojite da li je ugradnja Nobel filtera mudra odluka?

U nastavku pročitajte iskustvo jednog našeg klijenta koji koristi Nobel filtere za domaćinstvo.

“Svi članovi moje obitelji imaju ugrađene Nobelove filtere duže od 6 godina. Duboko sam uvjeren da bi sa zdravstvene i financijske strane morali biti dio svakog domaćinstva. Ostajem pri svojoj tvrdnji iako to ne odgovara mom poslu, jer se bavim prodajom vode i pića.”

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce