EKONOMIJA
Bosna i Hercegovina u iščekivanju skidanja sa "sive" liste
Manager.ba/Indikator.ba BiH 10 studenog, 2017

Delegacija Financial Action Task Force (FATF) sredinom siječnja posjetiti će BiH kako bi u praksi provjerila provedbu više od 20 zakonskih i podzakonskih propisa usvojenih u posljednjih 12 mjeseci, nakon čega se može očekivati skidanje BiH sa svih lista u vezi s pranjem novca i financiranjem terorizma, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. 

Već neko vrijeme BiH se na FATF-ovoj listi zemalja sa strateškim nedostacima u borbi protiv pranja novca i sprečavanja financiranja terorizma (AML/CFT) nalazi u društvu sa Etiopijom, Irakom, Sirijom, Ugandom, Vanuatuom i Jemenom. 

Vijeće ministara BiH nedavno je objavilo da je FATF Akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu za otklanjanje AML/CFT nedostataka, na kome se radilo dvije godine, proveden. 

FATF-a i Moneyval su u lipnju ove godine dali preporuke bh. vlastima koje osim izmjena i dopuna krivičnih zakona i izmjena i dopuna zakona o financijskom sektoru, podrazumijavaju i uspostavljanje adekvatnih postupaka za oduzimanje imovine i uspostavljanje adekvatnog nadzornog okvira, kao i primjene odgovarajućih mjera za neprofitni sektor i prekogranične kontrole valute. Prema tvrdnjama vlasti, sve mjere iz Akcionog plana su provedene.

Video
LEILA TAKAYAMA
Kako je to biti robot?
MOTIVACIJA
Šestominutni video za jutarnju motivaciju
ADMIR ČAVALIĆ
Institucionalna ekonomija: Zašto su neke države bogate, a druge siromašne