EKONOMIJA
Bosna i Hercegovina u iščekivanju skidanja sa "sive" liste
Manager.ba/Indikator.ba BiH 10 studenog, 2017

Delegacija Financial Action Task Force (FATF) sredinom siječnja posjetiti će BiH kako bi u praksi provjerila provedbu više od 20 zakonskih i podzakonskih propisa usvojenih u posljednjih 12 mjeseci, nakon čega se može očekivati skidanje BiH sa svih lista u vezi s pranjem novca i financiranjem terorizma, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. 

Već neko vrijeme BiH se na FATF-ovoj listi zemalja sa strateškim nedostacima u borbi protiv pranja novca i sprečavanja financiranja terorizma (AML/CFT) nalazi u društvu sa Etiopijom, Irakom, Sirijom, Ugandom, Vanuatuom i Jemenom. 

Vijeće ministara BiH nedavno je objavilo da je FATF Akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu za otklanjanje AML/CFT nedostataka, na kome se radilo dvije godine, proveden. 

FATF-a i Moneyval su u lipnju ove godine dali preporuke bh. vlastima koje osim izmjena i dopuna krivičnih zakona i izmjena i dopuna zakona o financijskom sektoru, podrazumijavaju i uspostavljanje adekvatnih postupaka za oduzimanje imovine i uspostavljanje adekvatnog nadzornog okvira, kao i primjene odgovarajućih mjera za neprofitni sektor i prekogranične kontrole valute. Prema tvrdnjama vlasti, sve mjere iz Akcionog plana su provedene.

Video
KONTROLIRAJ SVOJE MISLI
Uživaj u svakom danu koji slijedi!
H2O GALAKSIJA
Kosmičko porijeklo vodenih tragova na Zemlji
Dr. Joe Dispenza
Uspješni ljudi ovo rade svakodnevno - POKUŠAJ I TI!